Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Podkarpacki Festiwal Patriotyczny im. mjr. Adama Kowalskiego 2024 w Rzeszowie

NOWE
Podkarpacki Festiwal Patriotyczny im. mjr. Adama Kowalskiego 2024 w Rzeszowie

Narodowa flaga niesiona przez mieszkańców i piękny koncert w Stalowej Woli [FOTO]

Narodowa flaga niesiona przez mieszkańców i piękny koncert w Stalowej Woli [FOTO]

Polecamy

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Świetny początek turnieju w wykonaniu Bryla i Łosiaka w Brazylii!

Świetny początek turnieju w wykonaniu Bryla i Łosiaka w Brazylii!

Zacięty mecz Zielińskiego i Nysa w Madrycie! Zwycięstwo było na wyciągnięcie ręki

Zacięty mecz Zielińskiego i Nysa w Madrycie! Zwycięstwo było na wyciągnięcie ręki