Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 32
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp zatorski w białym winie...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Potrawy wigilijne z karpia na wiele sposobów. TOP 31 przepisów na królewskiego karpia od gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia [ZDJĘCIA]

Karp zatorski w białym winie
Składniki:
karp zatorski - 1 kg,
olej - 0,25 szklanki,
mąka - 3 łyżki,
białe wytrawne wino - 2 szklanki,
ostry żółty ser - 150 g,
bułka tarta - 4 łyżki,
natka pietruszki - 1 pęczek,
sól.
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną tuszkę karpia zatorskiego gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Zasmażkę, przygotowaną wcześniej z gorącego oleju i mąki, rozprowadzić z wodą i winem, posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować. Następnie rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, posypać tartą bułką i drobno startym serem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku do wytworzenia rumianej skórki. Podawać rybę w naczyniu, w którym się zapiekała.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 5
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Smolicach

Zobacz również

Koźmin Wlkp. uczcił 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Koźmin Wlkp. uczcił 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Pod Świeciem auto uderzyło w drzewo. Kierowca zniknął. Szukano go dronem

Pod Świeciem auto uderzyło w drzewo. Kierowca zniknął. Szukano go dronem

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Nominacja profesorska dla dr hab. Adeli Kuik-Kalinowskiej z Uniwersytetu Pomorskiego

Nominacja profesorska dla dr hab. Adeli Kuik-Kalinowskiej z Uniwersytetu Pomorskiego