Wielkanocny pasztet jajeczny- przepis
Składniki:
10 jajek
2 cebule średniej wielkości
3 łyżki oleju
3/4 szklanki otręby owsianych mielonych
5 dag śmietany
2 żółtka
2 białka
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
1/2 szklanki minimarchewek mrożonych
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy, siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy, odstawiamy na 15 minut, następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek. Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka, mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną. Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki, przykrywamy pozostałą masą jajeczną, uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
autor: Mariola Grzęda
Sprawdź inne przepisy wielkanocne:
Kaszubskie dania na wielkanocny stół: jajka faszerowane na cztery sposoby. Jajka faszerowane na Wielkanoc [przepis]
Kaszubskie dania na wielkanocny stół: Mazurek królewski. Jak przygotować mazurek na Wielkanoc? [przepis]
Ciasta na Wielkanoc - przepisy
Święta za pasem, przygotowania idą pełną parą. Co Polacy kupują na świąteczny stół?
TVN24/x-news
POLECAMY NA STREFIE AGRO:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?