Potrawy na Walentynki 2019. Jakie potrawy na święto zakochanych? TOP 10
Potrawy na Walentynki 2019
Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i pomidorów
Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano
Sposób przygotowania:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.
Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa