Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomorze: Wzrastają ceny warzyw i owoców

Joanna Surażyńska, Edyta Okoniewska
oprac. własne - M.Dudzik, M. Michalski, M.Majchrzak
Ceny warzyw i owoców idą w górę. Przed rokiem kilogram ziemniaków kosztował średnio 0,79 zł, a teraz trzeba za nie zapłacić dwa razy tyle. Za kilogram cebuli we wrześniu 2012 roku klienci płacili 1,56 zł. Obecnie cena w wielu miejscach przekracza 2 zł.

W pierwszych miesiącach tego roku ceny detaliczne warzyw świeżych były wyższe niż przed rokiem średnio o 2,6 proc. Najdroższe były buraki czerwone (wzrost o 8 proc.), cebula (ok. 7 proc.), kalafior i brokuły (6,6 proc.), kapusta (4,8 proc.) oraz marchew (3,3 proc.). O prawie 3 proc. zdrożały też przetwory warzywne. Potaniała z kolei sałata, a ceny pomidorów pozostały bez zmian.

- Tendencje cenowe warzyw z początku roku nadal się utrzymują, a ceny niektórych są nieco wyższe niż rok temu (buraki ćwikłowe, cebula, kapusta, pietruszka) - mówi Aleksander Mach, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Trudną sytuację na rynku owocowo-warzywnym obserwują także producenci. Choć ich wyższe ceny za produkty powinny cieszyć, to okazuje się, że plony są niższe, więc nie ma co liczyć na duże zyski.

- Końcówka roku nie była sprzyjająca dla warzyw okopowych - mówi Danuta Pilarska ze Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland". - Mamy ponadstuhektarowe gospodarstwo ekologiczne i kontrahenci z Europy przyjeżdżali na pola, aby szacować zbiory tak, byśmy nie sprzedali ich gdzie indziej. Okazuje się, że trudna sytuacja dotknęła także kraje europejskie. Wydajność ziemniaków spadła nawet o 50 procent. Nastąpiła zwyżka cen, bo nie ma urodzaju jesiennego. Późna kapusta jest jeszcze na polu, ale już teraz szacunkowo nie wygląda to najlepiej. Czynniki atmosferyczne nie sprzyjały także cebuli. Jak wiadomo, są to plantacje pod gołym niebem i tak naprawdę wszystko może się zdarzyć.

Jeszcze do niedawna ziemniaki traktowane były po macoszemu jako jedne z najtańszych warzyw. W tym roku są znacznie droższe i nabrały wartości. Skąd taki skok cenowy? Wszystkiemu winna pogoda. Jak podkreślają specjaliści, ceny są wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, bo okres i warunki wegetacji były mniej korzystne od tych sprzed roku.

Dlatego przewiduje się, że w sezonie 2013/2014 w wyniku spadku podaży ceny skupu warzyw gruntowych mogą być wyższe niż w roku ubiegłym, przy czym skala tego wzrostu może nie być znacząca.

- Na szczególną uwagę zasługują ceny ziemniaków - dodaje Aleksander Mach. - Wzrost cen tego surowca w stosunku do roku ubiegłego jest w tym przypadku bardzo widoczny. W tym samym okresie w 2012 r. ich cena targowiskowa wynosiła od 0,40 zł do 0,60 zł/kg, przy obecnym poziomie cenowym od 0,80 zł do 1,50 zł/kg.

Zdaniem ekspertów, w przypadku tych cen sporo może się jeszcze zmienić. Jeśli do Polski trafią tańsze ziemniaki z importu, wówczas cena krajowych także spadnie.

W tabeli powyżej prezentujemy średnie ceny produktów w roku 2012. Dane pochodzą z badań Głównego Urzędu Statystycznego. Obok odnotowaliśmy wczorajsze średnie ceny z targowisk i osiedlowych zieleniaków, a także średnie ceny z supermarketów w Kościerzynie, Gdańsku, Malborku, Tczewie i Wejherowie.

Cały artykuł można przeczytać w piątkowym (11.10) wydaniu "Dziennika Bałtyckiego" oraz na portalu prasa24.pl.

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki