Pomorze: Wybrali regionalne przysmaki

Kazimierz Netka
Udostępnij:
Blisko sto przysmaków musieli w niedzielę w Gdańsku ocenić jurorzy regionalnego finału ogólnopolskiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów".

Przyznano kilkanaście nagród głównych w kilku kategoriach. Wyłoniono też reprezentantów Pomorskiego na szczebel ogólnopolski. Pięć przysmaków będzie reprezentować nasze województwo w rywalizacji o tytuł "Perły 2011". Kandydatami do tego trofeum są: zupa z dyni po chłopsku autorstwa Magdaleny Kostuch i Małgorzaty Klimowicz; śledź bałtycki po rybacku Mirosławy Gawryszewskiej-Górczyńskiej; brzad (suszone owoce) z Zaborów wytwarzany przez Barbarę Sałatę; żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno, produkowany przez Irenę Janczukowicz-Kosewską; likier domowy "Płatki róż" Barbary Grocholskiej.
Krajowy finał konkursu, a także uroczystości wręczenia "Pereł 2011" - statuetek, trofeów ogólnopolskich - odbędzie się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych "Polagra Food", w dniach 12-15 września br.

Jakie mamy szanse? Zdaniem Izabeli Byszewskiej, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pomorskie zawsze miało wysokie notowania w tej rywalizacji. Tym razem również możemy znaleźć się na pierwszych miejscach.
- Zupa z dyni po chłopsku bardzo smakowała Bogdanowi Borusewiczowi, marszałkowi Senatu - mówiła Hanna Szymanderska, członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. - Pan marszałek powiedział, że ta zupa jest smaczniejsza od tej, którą jadł Barack Obama w Pałacu Prezydenckim.
Celem kulinarnej rywalizacji jest m.in. odszukanie i zgromadzenie wiedzy na temat oryginalnych regionalnych potraw, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agrotury- stycznych.

Konkurs rozstrzygnięto podczas V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, które odbyło się w niedzielę w parku oliwskim. Regionalne tradycyjne smakołyki to atrakcja dla turystów, a ich produkcja to ożywienie gospodarcze regionu.
- Zapraszamy w Bory Tucholskie, na Kociewie - zachęcała Dagmara Mazurek, laureatka jednej z nagród głównych. - Tam można dobrze wypocząć...
Organizatorami rozstrzygniętego w Gdańsku konkursu na najsmaczniejsze dania i produkty były Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie