Co roku dochodzi do wielu zatruć, czasem, tak jak ostatnio w Poznaniu, wymagających nawet przeszczepu wątroby.
- Mimo to wielu sprzedawców handluje grzybami, które nie zostały ocenione przez grzyboznawcę czy klasyfikatora grzybów - ostrzega Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku. - Każda osoba kupująca ma prawo żądać od sprzedawcy okazania stosownego atestu.
Aby zgodnie z prawem sprzedawać grzyby, niezbędne jest uzyskanie atestu, czyli dokumentu wystawionego przez grzyboznawcę (świeże i suszone) lub klasyfikatora (tylko świeże). Po dokument zgłosić się można do Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie całego województwa. Uprawnienia klasyfikatora grzybów posiadają na Pomorzu 23 osoby, a grzyboznawcy kolejne siedem. Atest wydawany jest bezpłatnie, a ważność zachowuje przez następne 48 godzin.
Warto zaznaczyć, że teoretycznie grzyby sprzedawać można jedynie w placówkach handlowych lub na targowiskach. Do obrotu handlowego dopuszczone zostały w Polsce 44 gatunki grzybów.
Inspekcja Sanitarna apeluje także o ostrożność w przypadku zbierania grzybów samodzielnie.
- Zbierajmy tylko dobrze znane gatunki. Nigdy nie oceniajmy nieznanych grzybów na podstawie smaku, ponieważ - przykładowo - śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, niewyróżniający się niczym szczególnym - podkreśla Elżbieta Łata z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?