Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego 2018. Nagrodzono najlepsze regionalne przysmaki. Sprawdź, co wygrało!

Ewelina Oleksy
Ewelina Oleksy

Wideo

W niedzielę, 17 czerwca odbyła się XII edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W Oliwie, przy katedrze, specjały kuchni regionalnej zaprezentowało ponad 50 wystawców. Najlepszych nagrodzono.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to impreza organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. W niedzielę, w pobliżu Katedry Oliwskiej, od rana do godz. 17 można było spróbować żywności wytwarzanej w województwie pomorskim, według starych tradycyjnych metod i receptur - od ciast, po ryby i wyroby wędliniarskie. Swoje wyroby prezentowali lokalni producenci,czy koła gospodyń wiejskich.

Na straganach nie zabrakło więc m.in.konfitur, syropów, nalewek, domowych wypieków, miodów, czy wędlin.

Przy Pałacu Opatów odbył się natomiast konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki" na najlepszą pomorską potrawę i najlepszy produkt.

- Wybór był naprawdę trudny, bo każda potrawa była smakowita, a każdy produkt był wyjątkowy. Zdecydowanie warto podkreślić pomysłowość producentów, którzy całymi garściami czerpią z kulinarnej tradycji i z naturalnych bogactw naszego regionu, ale nie boją się także eksperymentować i tworzyć zupełnie nowe smaki – mówił wicemarszałek Paweł Orłowski, który był jednym z jurorów w konkursie.

Jury doceniło najlepszych w kilku kategoriach. Poniżej wyniki:

*Najlepszy napój: kociewska herbata z lipy i bzu czarnego, Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lipami, Alicja Wacholc

*Najlepszy produkt w kategorii inne: szpajza cytrynowa, Restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy

*Najlepsza potrawa: Morenka (sielawa) w sosie musztardowym na duszonej pokrzywie z puree z pietruszki i dzikiego szczawiku podana z cebulką pieczoną w esencji z kurczaka, Restauracja Borowa Ciotka Kaszubska Bajka

*Najlepszy produkt pochodzenia roślinnego:
ekologiczna konfitura z czarnej porzeczki wytrwana, EP Anna Socha

*Najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego:
glómza kociewska, Radostowskie Rarytasy

Laureaci otrzymali nagrody w wysokości tysiąc złotych.

POLECAMY NA STREFIE AGRO:

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tradycja
Panie wicemarszałku Orłowski Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego 2018. Nagrodzono najlepsze regionalne przysmaki.szpajza cytrynowa, Restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy TRADYCYJNA potrawa Śląska
Dodaj ogłoszenie