"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Akcja charytatywna "Dziennika Bałtyckiego" i lokalnego biznesu dla gdyńskiego hospicjum [zdjęcia, wideo]

Szymon Szadurski
Szymon Szadurski

Wideo

Zobacz galerię (75 zdjęć)
Przedstawiciele trójmiejskiego biznesu w czwartek, 28 listopada 2019 r., wzięli udział w Gdyni w drugiej odsłonie przedsięwzięcia "Pomaganie przez gotowanie!", charytatywnej akcji "Dziennika Bałtyckiego". Było mnóstwo dobrej zabawy, ale najważniejszy był szczytny cel, czyli wsparcie gdyńskiego hospicjum.

Podobnie, jak przed rokiem, "Pomaganie przez gotowanie!" odbyło się w gościnnych progach Technikum Gastronomicznego w Gdyni. Uczestnicy zabawy najpierw wylosowali wigilijne, świąteczne potrawy, które trzeba było przyrządzić, a następnie przystąpili do dzieła. W ruch poszły noże, miski, talerze, patelnie i garnki.

Uczestnikom akcji pomagali uczniowie Technikum Gastronomicznego. Gotowano przez cztery godziny, a efekty były więcej, niż okazałe. Przyrządzona została m.in. zupa grzybowa, pierogi, krokiety, śledź po kaszubsku, dorsz po grecku, groch z kapustą, sałatka śledziowa pod pierzynką, łosoś z ziołami zapiekany w cieście z pastą, pierniki.

Dla mnie to było niezwykle sympatyczne przeżycie - mówi jedna z uczennic Technikum Gastronomicznego, zaangażowana w "Pomaganie przez gotowanie!". - Nie dość, że to fajna zabawa i możemy się czegoś nauczyć, to jeszcze wspieramy chorych w Hospicjum.

Podobnie, jak przed rokiem, "Pomaganie przez gotowanie!" odbyło się w gościnnych progach Technikum Gastronomicznego w Gdyni.
Podobnie, jak przed rokiem, "Pomaganie przez gotowanie!" odbyło się w gościnnych progach Technikum Gastronomicznego w Gdyni.sz

Gotowanie zakończyło się sympatyczną, wspólną ucztą. Akcję "Dziennika Bałtyckiego" wsparli przedstawiciele gdyńskiej Galerii Klif, Okręgowego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej oraz Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły, Andrzejczyk Nieruchomości, Profesjonal24, Wyższej Szkoły Bankowej w Gdyni, Centrum Handlowego Auchan Port Rumia i Miasta Gdynia.

Najważniejsze tego dnia były jednak datki w formie cegiełek, przekazane przez przedstawicieli lokalnego biznesu dla gdyńskiego Hospicjum. Dzięki temu dla placówki przy ul. Dickmana w Gdyni Oksywiu uda się zakupić produkty żywnościowe, czy sprzęt AGD.

Dla nas każda pomoc jest bardzo ważna, a potrzebujemy jej przez cały rok - mówi Kinga Mielnicka ze Stowarzyszenia Hospicjum imienia św. Wawrzyńca w Gdyni.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Akcja charytatywna "Dzienn...

Uczestnicy tegorocznej akcji "Pomaganie przez gotowanie!" już umawiali się na przyszły rok, aby kolejny, trzeci raz już z rzędu pokazać, że los ciężko chorych, mocno doświadczonych przez życie osób, podopiecznych gdyńskiego Hospicjum, w tym dzieci, nie jest im obojętny.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie