Polski fast food czy fast food z Polski? Pamiętacie te...

    Polski fast food czy fast food z Polski? Pamiętacie te kultowe smaki sprzed lat? Skąd się wzięły? Sentymentalna podróż do lat 90. i PRL-u

    JK

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    POLSKI FAST FOOD CZY FAST FOOD Z POLSKI?
    POLSKI FAST FOOD CZY FAST FOOD Z POLSKI?
    1/12

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    Każdy, kto spędzał kiedyś urlop nad polskim morzem lub w górskim kurorcie, świetnie kojarzy wakacyjne fast foody: zapiekanki, hot dogi, kukurydzę gotowaną... Moda na "szybkie jedzenie" rozwinęła się szczególnie w latach 90. - wtedy też pojawił się w Polsce pierwszy McDonald's. Niektóre z kalorycznych przekąsek mają jednak znacznie dłuższą historię. Zobaczcie, skąd się wzięły kultowe smaki, które znamy wszyscy!

    POLSKI FAST FOOD


    Wydaje Wam się, że wszystkie fast foody przybyły do Polski zza granicy? Nic bardziej mylnego! Rodzime, polskie "szybkie jedzenie" pojawiło się prawie 2 dekady przez napływem tego zagranicznego. Nie mówimy tu o hamburgerze czy hot dogu, ale o... zapiekance! Jej rodowód sięga lat 70., kiedy to Edward Gierek zakupił zachodnią licencję na produkcję bagietek. Wystarczyło dodać do nich farsz z grzybów, cebulę oraz ser - i fast food gotowy!


    BOOM NA FAST FOODY


    Ostatnia dekada XX wieku przyniosła prawdziwy przełom jeśli chodzi o ilość dostępnych na rynku fast foodów. Po przemianach w 1989 r. Polska otworzyła się na Zachód - również w kwestii jedzenia. Znamiennym momentem procesu przemiany z kraju socjalistycznego w kapitalistyczny było wkroczenie do Polski światowego giganta - McDonald's. Huczne otwarcie pierwszej w kraju restauracji miało miejsce 17 czerwca 1992 roku w Warszawie w Domu Handlowym „Sezam”.

    Rodzaj kanapki z kotletem z mięsa wołowego, serem, ketchupem oraz z różnymi dodatkami. Hamburger to typowo amerykańskie danie, będące także potrawą kuchni domowej. Za sprawą takich barów jak McDonald’s stał się popularny na całym świecie. Hamburger został wymyślony w 1904 roku przez garncarza z Teksasu - Fletchera Davisa.


    Poza międzynarodowymi sieciówkami, początek lat 90. w Polsce to także czas pojawienia się kebabów. Pierwsza budka z tureckim fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.

    W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w jęz. tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W kebabie znajdziemy mięso - oryginalnie baraninę, ale może być też drób lub wołowina - podawane z surówką i sosami w picie lub bułce. Tradycyjnie kebab był serwowany z owczym serem. Danie pochodzi z kuchni tureckiej. Pierwsza budka z fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.


    Niektóre z "szybkich dań" dostępnych na polskim rynku, takich jak zapiekanki, stały się symbolem PRL-u. Inne po dziś dzień królują w ulicznych budkach w kurortach turystycznych - oczywiście po drobnym face liftingu. Zobaczcie kultowe fast foody sprzed lat! Pamiętacie te smaki z dzieciństwa?
    Zobacz galerię

    Polski kebab ze schabowego? Sprawdź, co wiesz na temat fast foodów!

    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Wybierz region, dokąd chcesz wyjechać:

    Turystyczne TOP