Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polacy zaczęli jeść więcej wołowiny, ale do Unii Europejskiej jeszcze im daleko

opr. (koci)
W pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku
W pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku Polska Press
Miniony rok sprzyjał producentom wołowiny w Polsce.

Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny. Wzrost sprzedaży wołowiny poza granice Unii Europejskiej wyniósł 21%, zaś w ramach Wspólnoty 19%.

- W ubiegłym roku pozytywne zmiany widoczne były również po stronie konsumpcji wewnętrznej - zauważa Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas . - Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2017 r. spożycie mięsa wołowego na mieszkańca wzrosło z 2,1 do 2,7 kg.

Niemniej Polska w zakresie konsumpcji wołowiny zostaje daleko w tyle za średnią unijną, która wynosi 11 kilogramów na mieszkańca rocznie. Jest zatem potencjał do wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w Polsce.

Wzrost eksportu ma istotny wpływ na poziom cen. Według danych MRiRW w pierwszej połowie marca cena za 1 kg żywca wołowego wyniosła 6,86 zł i była na poziomie podobnym do ceny z lutego. Jednocześnie była wyższa o 13% w stosunku do ubiegłego roku i o 8% wobec roku 2016. Warto zwrócić uwagę na dużo większą stabilność cen mięsa wołowego niż w przypadku wieprzowiny. Między najniższą a najwyższą ceną w latach 2016-2018 było tylko 14% różnicy. Dla porównania w przypadku wieprzowiny różnica wyniosła 27%.

Wysoki poziom cen oraz ich stabilność są czynnikami zachęcającymi krajowych producentów do zwiększania produkcji - mówi Łukasz Czech.

Podstawowym towarem eksportowym jest świeża i schłodzona wołowina. Eksport wołowiny tego typu w 2017 r. był o 13% wyższy niż w 2016 r. Głównym odbiorcą pozostały Włochy, z 8-proc. wzrostem. Kolejnymi ważnymi krajami były Niemcy, Holandia, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Izrael. Krajem do którego eksport świeżej wołowiny wzrósł najbardziej były Niemcy z 13-proc. wzrostem eksportu względem poprzedniego roku.

Eksport żywych zwierząt w ujęciu wartościowym spadł o 18% w relacji rocznej. W 2017 r. w przeliczeniu na eksportowane sztuki, Włochy, ze względu na spadek importu przestały być głównym odbiorcą żywych zwierząt z Polski, a ich miejsce zajęła Hiszpania z importem na poziomie 19844 sztuk (wzrost o 23% w relacji rocznej). W sprzedaży do Hiszpanii dominowały młode zwierzęta o wadze do 80 kg.

- Wciąż nie ma pewności co do przyszłości proponowanej ustawy dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego - zauważa Łukasz Czech. - Dokument ten został skierowany do dalszych prac. Wprowadzenie tej ustawy będzie istotną barierą dla rosnącego eksportu polskiej wołowiny, co może mocno wpłynąć na zmniejszenie poziomu popytu importowego i obniżkę cen żywca.

wideo:AIP

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polacy zaczęli jeść więcej wołowiny, ale do Unii Europejskiej jeszcze im daleko - Gazeta Współczesna

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki