Podskoczyły ceny żywności. Za co płaciliśmy więcej?

RedakcjaZaktualizowano 
pixabay.com
Ceny żywności były w czerwcu wyższe o 0,2 % (porównanie z majem). Za co płaciliśmy więcej? Jakie produkty potaniały? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Według Głównego Urzędu Statystycznego, najbardziej podrożały owoce - o 2,3 %. Konsumenci więcej płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%).

Sprawdź także: Ceny mleka, żywca, pszenicy? Sprawdź prognozy analityków ARR

 

 

Podrożały również czerwcowe ceny ryb i owoców morza (o 0,3%), pieczywa oraz tłuszczów roślinne (po 0,1%). Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce, ceny utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca. 

 

Spadki? Obniżyły się ceny warzyw (o 0,8%), czekolady, mąki i ryżu (po 0,4%). Jak informuje GUS, konsumenci płacili mniej za makarony i produkty makaronowe (o 0,2%). Średnio o 0,1 % spadły również ceny artykułów w grupie mleko, sery, jaja (w skali miesiąca). 

 

Czerwcowe ceny w skali miesiąca:

  • mleko - spadek 0,6 %
  • jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – spadki o 0,1%
  • jaja - spadek o 0,3%,
  • sery i twarogi – wyższe o 0,1%

 

Źródło: GUS

 

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Materiał oryginalny: Podskoczyły ceny żywności. Za co płaciliśmy więcej? - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie