Dziennik Bałtycki

    Azima - tatarskie przysmaki

    To pierwsza na Pomorzu restauracja serwująca kuchnię Tatarów krymskich. Jej założycielką jest Susanna Izzetdinova, która trafiła do Gdańska 6 lat temu. Choć z wykształcenia jest ekonomistką oraz animatorką kultury, w Gdańsku skupiła się na popularyzowaniu kuchni regionu, z którego pochodzi. I przynosi to pozytywne efekty. Restauracja ma swoją siedzibę we Wrzeszczu i działa od lipca. Nazwa restauracji wzięła się od imienia córki właścicielki, która spośród jej dzieci, najchętniej pomaga w kuchni. Wcześniej Susanna İzzetdinova otworzyła piekarnię tatarską przy ulicy Mickiewicza we Wrzeszczu. Cieszy się ona sporą popularnością. Zachęcona przez zadowolonych klientów otworzyła restaurację oraz drugą piekarnię, która mieści się w centrum Gdańska. Klienci pytali o zupy czy dania obiadowe z kuchni tatarskiej.
    Pomimo obostrzeń dla gastronomii, restauracja cieszy się zainteresowaniem klientów. Można tam spróbować kuchni krymskiej, ale również łączącej akcenty azjatyckie. Do specjalności lokalu należą czebureki, czyli spore koperty z bezjajecznego, cienko wałkowanego ciasta nadziewane na słono i słodko, a także baranina przygotowywana na różne sposoby. Coś dla siebie mogą tam znaleźć także wegetarianie i weganie. W jej zespole pracują nie tylko Tatarzy krymscy, ale również osoby pochodzące z Kaukazu, Azerowie, Kumycy, także Rosjanie.

    Azima - tatarskie przysmaki

    1 Miejsce

    Głosowanie zakończone!

    7969 głosów

    Ostatnie plebiscyty

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Wideo