Pierwszy weekend z otwartymi restauracjami w Sopocie. Tłumów w lokalach gastronomicznych nie było. Zobaczcie zdjęcia z kurortu 23-24.05.20

Przemysław Świderski
Tak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie. Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej Przemyslaw Swiderski
Pierwszy weekend z czynnymi lokalami gastronomicznymi za nami. Jak wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie, ponownie otwarte, po kilku tygodniach przymusowego zamknięcia, związanego z epidemią koronawirusa? Oblężenia lokali raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej, niż tydzień wcześniej. Zobaczcie zdjęcia z kurortu w sobotę i niedzielę 23-24.05.2020 r.

Trzeci etap "odmrażania" gospodarki w Polsce rozpoczął się 18 maja 2020 roku. Zostały poluzowane kolejne ograniczenia związane z epidemią koronawirusa. Od tego dnia można pójść do restauracji i kawiarni.

Jak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie? Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej. Nie odstraszyła ich nawet deszczowa i wietrzna pogoda.

Pierwszy weekend z otwartymi restauracjami w Sopocie. Tłumów...

Weekend w Sopocie. Wiele osób spacerowało po Monciaku i molo...

Nowe zasady obowiązujące w lokalach gastronomicznych

Od 18 maja 2020 r. możemy spożyć posiłek zarówno w tzw. ogródkach restauracyjnych, jak i na sali w restauracji, barze, kawiarni czy w food court (czyli w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych). Obowiązują jednak określone limity miejsc oraz wymogi dotyczącego odległości.

  • Między stolikami (licząc od krańca blatów) powinno być 2 m odległości. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika. Goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachować dystans co najmniej 1,5 metra.
  • W restauracji, barze czy kawiarni obowiązuje limit gości. Na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2.
  • W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
  • Będzie obowiązywała dezynfekcja rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu. W środku lokalu zostaną udostępnione dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
  • Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi).
  • Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
  • Klienci restauracji nie mogą korzystać z bufetów samoobsługowych. Należy wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
  • Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  • Dodatki takie jak cukier czy serwetki nie będą dostępne w przestrzeni wspólnej. Będą wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

MASKI KN95 Z FILTREM ORAZ FFP2, PRZYŁBICE, ŚRODKI DO DEZYNFEKCJI, OKULARY I INNE PRODUKTY PROFILAKTYCZNE PRZECIWKO WIRUSOM I BAKTERIOM >> Sprawdź w naszym sklepie <<

Przygotuj swój turystyczny biznes na sezon

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie