Pierwszy weekend z otwartymi restauracjami w Sopocie. Tłumów w lokalach gastronomicznych nie było. Zobaczcie zdjęcia z kurortu 23-24.05.20

Przemysław Świderski
Tak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie. Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej
Tak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie. Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej Przemyslaw Swiderski
Pierwszy weekend z czynnymi lokalami gastronomicznymi za nami. Jak wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie, ponownie otwarte, po kilku tygodniach przymusowego zamknięcia, związanego z epidemią koronawirusa? Oblężenia lokali raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej, niż tydzień wcześniej. Zobaczcie zdjęcia z kurortu w sobotę i niedzielę 23-24.05.2020 r.

Trzeci etap "odmrażania" gospodarki w Polsce rozpoczął się 18 maja 2020 roku. Zostały poluzowane kolejne ograniczenia związane z epidemią koronawirusa. Od tego dnia można pójść do restauracji i kawiarni.

Jak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie? Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej. Nie odstraszyła ich nawet deszczowa i wietrzna pogoda.

Tak w weekend 23-24.05.2020 r. wyglądały restauracje, kawiarnie, puby i ogródki gastronomiczne w Sopocie. Tłumów raczej nie było, choć spacerujących po molu i Monciaku było znacznie więcej niż tydzień wcześniej

Pierwszy weekend z otwartymi restauracjami w Sopocie. Tłumów...

Weekend w Sopocie. W sobotę na Monciaku, molu i plaży pojawiło się więcej osób niż podczas minionych wolnych dni

Weekend w Sopocie. Wiele osób spacerowało po Monciaku i molo...

Nowe zasady obowiązujące w lokalach gastronomicznych

Od 18 maja 2020 r. możemy spożyć posiłek zarówno w tzw. ogródkach restauracyjnych, jak i na sali w restauracji, barze, kawiarni czy w food court (czyli w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych). Obowiązują jednak określone limity miejsc oraz wymogi dotyczącego odległości.

  • Między stolikami (licząc od krańca blatów) powinno być 2 m odległości. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika. Goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachować dystans co najmniej 1,5 metra.
  • W restauracji, barze czy kawiarni obowiązuje limit gości. Na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2.
  • W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
  • Będzie obowiązywała dezynfekcja rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu. W środku lokalu zostaną udostępnione dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
  • Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi).
  • Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
  • Klienci restauracji nie mogą korzystać z bufetów samoobsługowych. Należy wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
  • Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  • Dodatki takie jak cukier czy serwetki nie będą dostępne w przestrzeni wspólnej. Będą wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

MASKI KN95 Z FILTREM ORAZ FFP2, PRZYŁBICE, ŚRODKI DO DEZYNFEKCJI, OKULARY I INNE PRODUKTY PROFILAKTYCZNE PRZECIWKO WIRUSOM I BAKTERIOM >> Sprawdź w naszym sklepie <<

Forum Lokalnego Biznesu w powiecie krapkowickim - Joachim Wojtala

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie