reklama

Piernik świąteczny 2019. Skąd pochodzi? Czy ma właściwości lecznicze? Jakie są przykładowe przepisy na najlepsze pierniki? Sprawdź!

Sandra JanikowskaZaktualizowano 
Według jednych pochodzi z Holandii, inni są zdania, że pochodzi od ormiańskich mnichów, którzy to przekazali swoją receptę Francuzom. Pierniki spożywane są dla wyjątkowego smaku. Niegdyś stanowiły lekarstwo. Były także stosowane jako zakąska do wódki. Od wielu lat najpopularniejsze są w formie świątecznej. Jakie są przykładowe przepisy na piernik świąteczny? Sprawdź! Pixabay
Według jednych pochodzi z Holandii, inni są zdania, że pochodzi od ormiańskich mnichów, którzy to przekazali swoją receptę Francuzom. Pierniki spożywane są dla wyjątkowego smaku. Niegdyś stanowiły lekarstwo. Były także stosowane jako zakąska do wódki. Od wielu lat najpopularniejsze są w formie świątecznej. Jakie są przykładowe przepisy na piernik świąteczny? Sprawdź!

Piernik. Pierny piernik

Słowo "piernik" pochodzi od staropolskiego wyrazu "pierny", które początkowo oznaczało "pieprzny". Istnieją teorie, które głoszą, że pieprz był określeniem stosowanym w odniesieniu do wielu egzotycznych, nieznanych przypraw. Początkowo piernikowe przyprawy nie były znane w Europie, a na Stary Kontynent dotarły z pewnym opóźnieniem, po zakończeniu wojen krzyżowych.

Wiele wyrobów kulinarnych doczekało się legend na temat ich powstania. Piernik również. Jedna z jej wersji mówi, że sekretną recepturę na to ciasto zdradził Francuzom ormiański mnich. Inna, że czeladnik Niclos Czan przez pomyłkę dodał do ciasta przypraw korzennych i w ten sposób stworzył przysmak o niepowtarzalnym smaku.

Piernik. Miodownik

W Polsce piernik początkowo znany był jako miodownik. Miał on formę ciasta chlebowego na bazie mąki i miodu, którego początków dopatrujemy się w XIII i XIV wieku. Cechą rozpoznawalną miodownika było to, że dojrzewał on przez wiele lat w chłodnych piwnicach. Podaje się, że miodownik przyrządzano w dniu narodzin córki, a opiekano w dniu jej zamążpójścia.

Na pierwszy rzut oka może wydawać się to nierealne, jednakże tak w rzeczywistości było. Przygotowanie tego ciasta zajmowało wiele czasu i wyrabiano je tylko raz w ciągu roku, mianowicie - zimą.

Czytaj także

Piernik. Pozytywny wpływ na zdrowie

Jak wynika z XV-wiecznych przekazów, zakonnice ze szwedzkiego klasztoru spożywały pierniki dla celów zdrowotnych. Miały one bowiem poprawiać trawienie. Istnieje kolejna historia, która ma potwierdzać pogląd o pozytywnym wpływie pierników na zdrowie - mowa o historii norwesko-duńskiego króla Hansa, który cierpiał kiedyś z powodu złego nastroju. Aby zmienić samopoczucie władcy - jego lekarz zalecił mu częste spożywanie pierników

W piernikach doszukiwano się również lekarstwa na przeziębienie. Niektórzy traktowali je jako środek na opóźnienie procesu starzenia się.

Piernik. Jako zakąska

Niegdyś w Polsce, ale nie tylko funkcjonowało powiedzenie: "Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”, co jednoznacznie wskazywało na zastosowanie pierników, które wówczas stosowane były jako tzw. zakąska do alkoholu.

Piernik. Przykładowe przepisy na pierniczki

Jak wynika z dostępnych informacji, najstarszy i udokumentowany przepis na piernika pochodzi z 1725 roku. Warto jednak dodać, że nie został on umieszczony w książce kucharskiej tylko w ... poradniku medycznym! Może to świadczyć o jego leczniczym wykorzystaniu już od początków istnienia.

W Internecie można się natknąć na tysiące najróżniejszych przepisów na pierniki lub ciasteczka je przypominające. Jedne z nich są bardzo stare, ale niekoniecznie wiążą się one ze smacznym czy fizycznie zjadliwym wypiekiem. Inne, a właściwie zupełnie nowe, bo bazujące na współczesnych składnikach - niekiedy mają się nijak do tradycyjnego piernika. Niestety coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których zaopatrujemy się w gotowe pierniki w hipermarketach.

Czytaj także

Poniżej prezentujemy dwa przepisy - jeden na najpowszechniejsze w Polsce, toruńskie pierniki, a drugi na tzw. szybkie, współczesne pierniki.

Pierwsze z powyższych są dosyć unikatowe. Ciasto do pierników składa się z cukru trzcinowego i niewielkiej ilości wody, które razem trzeba gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania lekkiego dymu unoszącego się nad garnkiem. Efektem wolnoogniowego podgrzewania jest delikatna karmelizacja cukru. Do ciemnego, skamieniałego cukru dodajemy wodę, która w ciągu krótkiej chwili przybiera złoty kolor. W pomieszczeniu zaczyna się ulatniać zapach landrynek. Wodę w garnku podgrzewamy tak długo, aż złota skorupa ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Do brązowego roztworu dodajemy naturalny miód, najlepiej gryczany lub spadziowy. Najważniejsze, aby był ciemny. Następnie, ciągle trzymając garnek na ogniu, dosypujemy mąkę pszenną i mieszankę przypraw. Dla wzmocnienia smaku warto dodać trochę ostrej papryki. Po zdjęciu z ognia, ciasto wyrabiamy przez kilka minut, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i odstawiamy do "leżakowania".

Z pierwotnej receptury toruńskich pierników wynika, że wyżej wspomniane leżakowanie musi trwać minimum 3 miesiące. Leżakowanie ma nadać cieście delikatność i zniwelować wszelkie grudki. Najlepiej umieścić je w chłodnej piwnicy lub na dole lodówki. Przed pieczeniem dodajemy do ciasta amoniak, który ma nadać piernikom kruchość.

Jeżeli nie chcemy czekać kilku miesięcy na dobre pierniki możemy skorzystać z przepisu podanego poniżej:

Niezbędne składniki do wykonania porcji 70 pierników:

  • 4 niepełne szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 3 całe jaja
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • 2 paczki przyprawy do pierników i dwie szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu

Na początku zagniatamy jednocześnie: mąkę, margarynę, jaja, proszek do pieczenia, cukier i przyprawę do piernika. Ciasto będzie miało konsystencję kruszącą. Następnie rozpuszczamy 2 łyżki miodu, po czym dodać go do ciasta i zagnieść. Aby pierniki nie były zbyt twarde - nie wałkujmy ciasta zbyt intensywnie. Za pomocą foremek wykrajamy kształty. Blachę do pieczenia smarujemy smalcem lub innym tłuszczem. Wkładamy ją do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 7 minut.

POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie