Spis treści
Kiedy wybrać się na rydze? Tak wygląda mleczaj rydz
Rydze rosną od lipca do listopada. Szczególnie jesienią, gdy nie grozi susza, warto wybrać się do lasu i poszukać tych wyjątkowych grzybów. Choć nazwa wielu z nas jest znana, to wciąż nie docenia się tych gatunków. Wybieramy prawdziwki, borowiki, kurki, tymczasem smak rydza może naprawdę zaskoczyć.
Mleczaj rydz, bo tak fachowo nazywa się grzyb, pochodzi z rodziny gołąbkowatych, ma pomarańczowy odcień, lekko prążkowany wzór i zachęcający zapach. Kapelusze osiągają nawet kilkanaście cm szerokości. Można go pomylić z niektórymi trującymi gatunkami. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z rydzem, jest naciśnięcie go. Jeśli wydobywa się z niego pomarańczowe mleczko, na pewno jest to rydz. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Charakterystyczną cechą dla rydzów jest ich odbarwianie się blaszek, przy uciśnięciu, na zielono jak porysowane tuszem. Miąższ rydzów jest biały, ale na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy. Po przekrojeniu grzyb wydziela mleczny pomarańczowo-czerwony sok, który szybko blednie i w końcu staje się zielony. Istnieje kilka gatunków mleczaja, część z nich jest trująca. Niestety, wyglądającą one podobnie do jadalnego – informuje Nadleśnictwo Łopuchówko.
Te grzyby przypominają rydze
Rosnący w polskich lasach mleczaj rydz jest łudzący podobny do:
- mleczaja wełnianki – na kapeluszu można dostrzec włoski, a po rozcięciu mleczko jest jasne i nie zmienia barwy, zaliczany do trujących,
- mleczaja świerkowego – ma podobny kształt, ale szarawą barwę, wydziela pomarańczowe mleczko i owocowy zapach, zaliczany do jadalnych,
- mleczaja modrzewiowego – ma białe, piekące mleczko, rośnie pod modrzewiami, zaliczany do trujących,
- krowiaka podwiniętego – po rozcięciu zmienia kolor na brązowy lub czerwony, także z gatunków trujących.
Amatorzy bardzo często nie są w stanie rozróżnić grzybów budzących wątpliwości. Dla bezpieczeństwa własnego i bliskich warto zabrać znalezione okazy do grzyboznawcy lub pobliskiego Sanepidu.
Gdzie rosną rydze? Pod tymi drzewami
Rydze spotkamy w lasach iglastych, niekiedy na polanach i łąkach. Rosną na terenach piaszczystych, najczęściej pod sosnami. Doświadczeni grzybiarze radzą, by szukać też w pobliżu osik i topoli. Co ciekawe, jak już znajdziemy te grzyby, to w grupach.
Mało kto wie, że rydze to jedne z wartościowszych grzybów. Zawierają szereg witamin i minerałów, a ich wchłanianie białka jest bliskie temu pozyskiwanemu z mięsa. Pomysłów na wykorzystanie jest wiele. Można je dusić, smażyć, zapiekać. Wybornie komponują się z mięsem, makaronem, na zimę warto zrobić weki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót