Pasztet z cukinii, kiszona cukinia. Przepisy na dania z cukinii i kabaczka. Proste i szybkie dania z cukinii! 26.11.2023
CUKINIA KISZONA. PRZEPIS JAK UKISIĆ CUKINIĘ
Zajadamy się kiszonkami. Lubimy kiszone ogórki, małosolne, albo przyprawiane na ostro (dodając chilli do zalewy). Kiszoną kapustę jemy cały rok. Niektórzy pamiętają, że kisić można również buraki i... rzodkiewkę. Ta ostatnia jest po ukiszeniu wyjątkowo smaczna. Ale o kiszeniu cukinii słyszało niewielu.
Przepis na kiszoną cukinię znaleziony na blogu Pan Kiszonka
Ważna uwaga: cukinia nie jest najlepszym warzywem do kiszenia. Do sporządzenia zalewy potrzebny jest standardowy zestaw do kiszenia, a więc kilka ząbków czosnku, koper, gorczyca, kolendra, i cebulka (można dodać korzeń chrzanu). Do kiszenia cukinii autor bloga zaleca również chlorek wapnia (5 g na litr wody) da zachowania jędrności i zapobieganiu rozpadania się kiszonej cukinii. Sól (25 g soli na litr wody).
Wykonanie: Cukinie kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule w piórka, a czosnek rozgniatamy. rozgniatamy nasiona przypraw i wsypujemy do słoika. Układamy warzywa w słoiku zaczynając od czosnku, cebuli i mniejszych plastrów cukinii. Jeśli większe plastry zostawisz na górę słoika będzie o wiele łatwiej upchnąć je tak, żeby nie wypływały ponad powierzchnię solanki.
Wodę mieszamy z solą i chlorkiem wapnia, a następnie zalewamy warzywa do ujścia słoika. Cukinia kisi się 7 dni. Po tym czasie odstawiamy kiszonkę do lodówki.
CUKINIA KONSERWOWA
Marynuje się na wiele różnych sposobów. A cały sekret jest w składnikach. Najważniejsze, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Na koniec zalewa nadająca smaku. Ta najprostsza to zalewa octowa nadająca "konserwowy smak". Poniżej przepis na konserwową cukinię od kuchmariola63 znaleziony na smaker.pl.
Składniki na cukinię marynowaną w occie:
6 młodych cukinii
1 marchew
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy 14 sztuk
40 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki octu 10 procent
woda 3 l
cukier 10 łyżek stołowych
sól 3 łyżki
gorczyca 3 płaskie łyżki
Zalewa: Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia 3 szklanki octu, 12 szklanek wody, 10 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki soli.
Cukinię kroimy w plastry 3 cm i układamy w słoikach. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki - po kilka kawałków powkładać do słoików, po 2 listki laurowe do większego słoika 4 sztuki i po 10 ziaren ziela angielskiego. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić wieczka. Na koniec pasteryzujemy 10 minut.