Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CUKINIA KISZONA. PRZEPIS JAK UKISIĆ CUKINIĘ...

Pasztet z cukinii, kiszona cukinia. Przepisy na dania z cukinii i kabaczka. Proste i szybkie dania z cukinii! 26.11.2023

CUKINIA KISZONA. PRZEPIS JAK UKISIĆ CUKINIĘ

Zajadamy się kiszonkami. Lubimy kiszone ogórki, małosolne, albo przyprawiane na ostro (dodając chilli do zalewy). Kiszoną kapustę jemy cały rok. Niektórzy pamiętają, że kisić można również buraki i... rzodkiewkę. Ta ostatnia jest po ukiszeniu wyjątkowo smaczna. Ale o kiszeniu cukinii słyszało niewielu.

Przepis na kiszoną cukinię znaleziony na blogu Pan Kiszonka

Ważna uwaga: cukinia nie jest najlepszym warzywem do kiszenia. Do sporządzenia zalewy potrzebny jest standardowy zestaw do kiszenia, a więc kilka ząbków czosnku, koper, gorczyca, kolendra, i cebulka (można dodać korzeń chrzanu). Do kiszenia cukinii autor bloga zaleca również chlorek wapnia (5 g na litr wody) da zachowania jędrności i zapobieganiu rozpadania się kiszonej cukinii. Sól (25 g soli na litr wody).

Wykonanie: Cukinie kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule w piórka, a czosnek rozgniatamy. rozgniatamy nasiona przypraw i wsypujemy do słoika. Układamy warzywa w słoiku zaczynając od czosnku, cebuli i mniejszych plastrów cukinii. Jeśli większe plastry zostawisz na górę słoika będzie o wiele łatwiej upchnąć je tak, żeby nie wypływały ponad powierzchnię solanki.

Wodę mieszamy z solą i chlorkiem wapnia, a następnie zalewamy warzywa do ujścia słoika. Cukinia kisi się 7 dni. Po tym czasie odstawiamy kiszonkę do lodówki.

CUKINIA KONSERWOWA

Marynuje się na wiele różnych sposobów. A cały sekret jest w składnikach. Najważniejsze, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Na koniec zalewa nadająca smaku. Ta najprostsza to zalewa octowa nadająca "konserwowy smak". Poniżej przepis na konserwową cukinię od kuchmariola63 znaleziony na smaker.pl.

Składniki na cukinię marynowaną w occie:
6 młodych cukinii
1 marchew
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy 14 sztuk
40 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki octu 10 procent
woda 3 l
cukier 10 łyżek stołowych
sól 3 łyżki
gorczyca 3 płaskie łyżki

Zalewa: Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia 3 szklanki octu, 12 szklanek wody, 10 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki soli.

Cukinię kroimy w plastry 3 cm i układamy w słoikach. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki - po kilka kawałków powkładać do słoików, po 2 listki laurowe do większego słoika 4 sztuki i po 10 ziaren ziela angielskiego. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić wieczka. Na koniec pasteryzujemy 10 minut.

Zobacz również

Dariusz Brzęczek krytycznie o Zielonym Ładzie. "Sprawi, że społeczeństwo zbiednieje"

Dariusz Brzęczek krytycznie o Zielonym Ładzie. "Sprawi, że społeczeństwo zbiednieje"

Letnie MP w pływaniu. Pojedynki gwiazd z legendami i grad minimów na ME

Letnie MP w pływaniu. Pojedynki gwiazd z legendami i grad minimów na ME

Polecamy

Lista najlepszych gier wszech czasów. W rankingu jeden tytuł z Polski!

Lista najlepszych gier wszech czasów. W rankingu jeden tytuł z Polski!

Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

TYLKO U NAS
Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

Dziki w Gdyni padły z powodu ASF! Zakaz wejścia do lasów

Dziki w Gdyni padły z powodu ASF! Zakaz wejścia do lasów