Przepis na pasztet. Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy. Odcinek 3
Radzi Ewa Liguz – Borowiec, organizatorka przyjęć, menadżerka muzyczna:
Czas, który nastał jest czasem zmian, także w kuchni. Społeczna kwarantanna sprawia, że mamy więcej czasu na gotowanie. To też czas wspomnień, a więc powrotów do tradycji rodzinnych, do dawnych przepisów, naszych matek, babć, prababek.
W starych recepturach jest mądrość, który nie dotyczy tylko kuchni, ale życia w ogóle. Czasy, które nastaną niosą niepewność, być może czeka nas powrót do życia skromniejszego, w prostocie. Są i tego dobre strony. Renesans prostej kuchni naszych prababek może nam tylko wyjść na zdrowie.
Moja babka mawiała, że jak w domu jest mąka i kartofle to uda się przeżyć najtrudniejsze czasy. Dziś, w dobie pandemii, gdy każde wyjście do sklepu jest ryzykiem, najlepiej zrobić świąteczne zakupy podczas jednej, góra dwóch krótkich wypraw. Zwłaszcza że w większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać. Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań. Dziś przepis na pasztet.
Rada na dziś:
Obrus niech będzie biały, wykrochmalony albo wydziergany na szydełku, sentymentalny. To nic, że poplami się ćwikłą, sosami... Skoro musimy zostać w domu, sprawmy - na ile to możliwe - by stół stał się łąką, niech zdobią go - symbolicznie - kwiaty z ogrodu lub z ...supermarketu.
Zieleń i biel-symbol nadziei i wszelkiego początku, nowego życia. Jeszcze radość, czyli jaja, własnoręcznie malowane. W fioletach i czerwieniach całe.
Prosty przepis na pasztet wielkanocny
- 1 kurczak
- Pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 25 dag wątróbki drobiowej
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kaszy manny
- Gałka muszkatołowa /1 łyżeczka/
- Imbir /1 łyżeczka/
- Majeranek /2 łyżki/
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka udusić z warzywami . Gdy mięso i warzywa są miękkie, dodać wątróbkę i dusić jeszcze ok. 15 minut. Oddzielić mięso od kości. Jeszcze ciepłe mięso i wątróbkę pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do głębokiej miski. Dodać pokrojone warzywa z wywaru. Nie dodawać pora.
Wlać szklankę wywaru z mięsa, masło i zblendować. Dodać kaszę, jajka i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 1,5 godziny w 160 st.C. Wystudzić. Pasztet jest bardzo delikatny i kremowy. Najlepszy po dwóch dniach leżakowania w lodówce.
Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy:
Jak upiec chleb domowy na drożdżach i piwie? (odcinek 1)
Prosty przepis na mazurek wielkanocny(odcinek 2)
Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?