Pasztet na Wielkanoc. Prosty przepis na domowy pasztet na święta. Pogotowie kulinarne, czyli jak przygotować święta w czasie zarazy

Gabriela Pewińska
Gabriela Pewińska
Pasztet wielkanocny 2020
Pasztet wielkanocny 2020 Fot. Karolina Misztal / Polskapresse
Udostępnij:
Przepis na pasztet na święta wielkanocne 2020. W większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać. Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań.

Przepis na pasztet. Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy. Odcinek 3

Radzi Ewa Liguz – Borowiec, organizatorka przyjęć, menadżerka muzyczna:
Czas, który nastał jest czasem zmian, także w kuchni. Społeczna kwarantanna sprawia, że mamy więcej czasu na gotowanie. To też czas wspomnień, a więc powrotów do tradycji rodzinnych, do dawnych przepisów, naszych matek, babć, prababek.

W starych recepturach jest mądrość, który nie dotyczy tylko kuchni, ale życia w ogóle. Czasy, które nastaną niosą niepewność, być może czeka nas powrót do życia skromniejszego, w prostocie. Są i tego dobre strony. Renesans prostej kuchni naszych prababek może nam tylko wyjść na zdrowie.

Moja babka mawiała, że jak w domu jest mąka i kartofle to uda się przeżyć najtrudniejsze czasy. Dziś, w dobie pandemii, gdy każde wyjście do sklepu jest ryzykiem, najlepiej zrobić świąteczne zakupy podczas jednej, góra dwóch krótkich wypraw. Zwłaszcza że w większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać. Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań. Dziś przepis na pasztet.

Rada na dziś:
Obrus niech będzie biały, wykrochmalony albo wydziergany na szydełku, sentymentalny. To nic, że poplami się ćwikłą, sosami... Skoro musimy zostać w domu, sprawmy - na ile to możliwe - by stół stał się łąką, niech zdobią go - symbolicznie - kwiaty z ogrodu lub z ...supermarketu.
Zieleń i biel-symbol nadziei i wszelkiego początku, nowego życia. Jeszcze radość, czyli jaja, własnoręcznie malowane. W fioletach i czerwieniach całe.

Prosty przepis na pasztet wielkanocny

  • 1 kurczak
  • Pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Gałka muszkatołowa /1 łyżeczka/
  • Imbir /1 łyżeczka/
  • Majeranek /2 łyżki/
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka udusić z warzywami . Gdy mięso i warzywa są miękkie, dodać wątróbkę i dusić jeszcze ok. 15 minut. Oddzielić mięso od kości. Jeszcze ciepłe mięso i wątróbkę pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do głębokiej miski. Dodać pokrojone warzywa z wywaru. Nie dodawać pora.
Wlać szklankę wywaru z mięsa, masło i zblendować. Dodać kaszę, jajka i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 1,5 godziny w 160 st.C. Wystudzić. Pasztet jest bardzo delikatny i kremowy. Najlepszy po dwóch dniach leżakowania w lodówce.

Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy:

Jak upiec chleb domowy na drożdżach i piwie? (odcinek 1)
Prosty przepis na mazurek wielkanocny(odcinek 2)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prestiżowe nagrody dla polskich domów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie