Pasztet na Wielkanoc. Prosty przepis na domowy pasztet na święta. Pogotowie kulinarne, czyli jak przygotować święta w czasie zarazy

Gabriela Pewińska
Gabriela Pewińska
Pasztet wielkanocny 2020
Pasztet wielkanocny 2020 Fot. Karolina Misztal / Polskapresse
Przepis na pasztet na święta wielkanocne 2020. W większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać. Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań.

Przepis na pasztet. Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy. Odcinek 3

Radzi Ewa Liguz – Borowiec, organizatorka przyjęć, menadżerka muzyczna:
Czas, który nastał jest czasem zmian, także w kuchni. Społeczna kwarantanna sprawia, że mamy więcej czasu na gotowanie. To też czas wspomnień, a więc powrotów do tradycji rodzinnych, do dawnych przepisów, naszych matek, babć, prababek.

W starych recepturach jest mądrość, który nie dotyczy tylko kuchni, ale życia w ogóle. Czasy, które nastaną niosą niepewność, być może czeka nas powrót do życia skromniejszego, w prostocie. Są i tego dobre strony. Renesans prostej kuchni naszych prababek może nam tylko wyjść na zdrowie.

Moja babka mawiała, że jak w domu jest mąka i kartofle to uda się przeżyć najtrudniejsze czasy. Dziś, w dobie pandemii, gdy każde wyjście do sklepu jest ryzykiem, najlepiej zrobić świąteczne zakupy podczas jednej, góra dwóch krótkich wypraw. Zwłaszcza że w większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać. Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań. Dziś przepis na pasztet.

Rada na dziś:
Obrus niech będzie biały, wykrochmalony albo wydziergany na szydełku, sentymentalny. To nic, że poplami się ćwikłą, sosami... Skoro musimy zostać w domu, sprawmy - na ile to możliwe - by stół stał się łąką, niech zdobią go - symbolicznie - kwiaty z ogrodu lub z ...supermarketu.
Zieleń i biel-symbol nadziei i wszelkiego początku, nowego życia. Jeszcze radość, czyli jaja, własnoręcznie malowane. W fioletach i czerwieniach całe.

Prosty przepis na pasztet wielkanocny

  • 1 kurczak
  • Pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Gałka muszkatołowa /1 łyżeczka/
  • Imbir /1 łyżeczka/
  • Majeranek /2 łyżki/
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka udusić z warzywami . Gdy mięso i warzywa są miękkie, dodać wątróbkę i dusić jeszcze ok. 15 minut. Oddzielić mięso od kości. Jeszcze ciepłe mięso i wątróbkę pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do głębokiej miski. Dodać pokrojone warzywa z wywaru. Nie dodawać pora.
Wlać szklankę wywaru z mięsa, masło i zblendować. Dodać kaszę, jajka i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 1,5 godziny w 160 st.C. Wystudzić. Pasztet jest bardzo delikatny i kremowy. Najlepszy po dwóch dniach leżakowania w lodówce.

Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy:

Jak upiec chleb domowy na drożdżach i piwie? (odcinek 1)
Prosty przepis na mazurek wielkanocny(odcinek 2)

Problemy wynajmujących mieszkania. Co zrobić z wysokimi opłatami?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie