W skrócie
Pasztet wykonany z królika i wieprzowiny wyróżnia się na tle innych dodatkiem imbiru i suszonych grzybów. Podczas wyrabiania mięsa na pasztet warto dodać do niego kieliszek koniaku lub brandy. Alkohol sprawia, że mięso będzie delikatniejsze w smaku.
Pasztet – przepis na domową przystawkę
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3-4 godziny.
Składniki:
- 1 królik,
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wątróbki cielęcej,
- 50 g słoniny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 suszone grzyby,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 bułka,
- 4 jajka,
- 50 ml koniaku lub brandy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/3 startej gałki muszkatołowej,
- do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- 500 ml wody,
- 120 g słoniny do wyłożenia foremki.
Jak zrobić pasztet?
Przygotowanie:
- Mięso z królika i wieprzowiny należy umyć oraz włożyć do garnka. Następnie trzeba połączyć je z obraną i umytą marchewką, cebulą i pietruszką.
- Do mięsa trzeba dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Po 50 minutach można posolić do smaku.
- Miękkie mięso trzeba zostawić do wystudzenia w wywarze.
- Wątróbkę cielęcą należy oczyścić z błon i pokroić na plasterki.
- Następnie trzeba ją zalać około 100 ml gorącego wywaru i dusić pod przykryciem z 50 g słoniny przez około 15 minut.
- W wywarze mięsnym trzeba następnie namoczyć bułkę.
- Przestudzone mięso trzeba wyjąć z wywaru i razem z wątróbką zmielić w maszynce do mięsa.
- Następnie trzeba razem z mięsem zmielić bułkę i słoninę.
- Pozostały wywar należy jeszcze raz zagotować, aby pozostała jego 1/3.
- Do zmielonego mięsa z podrobami trzeba dodać rozbite jajka, dolać koniak lub brandy.
- Następnie należy dodać przestudzony wywar mięsny, dosolić i doprawić do smaku pieprzem.
- Kolejnym krokiem jest dodanie gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru.
- Masę na pasztet należy dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Keksówkę o długości 40 cm należy wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną i wyłożyć masę pasztetową.
- Pasztet należy wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 1,5 godziny.
- Po ostygnięciu należy wyjąć pasztet z foremki i zostawić do wystudzenia.
- Domowy pasztet pieczony jest jeszcze smaczniejszy po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Jak piec pasztet, aby nie był suchy?
Najprostszym sposobem, aby uzyskać wilgotny pasztet o delikatnej konsystencji, jest pieczenie mięsa w kąpieli wodnej. Do piekarnika należy ustawić naczynie z wrzątkiem pod keksówkę z pasztetem. Para wodna będzie nawilżać mięso podczas pieczenia, dzięki temu nie będzie przesuszone. Nowoczesne piekarniki mają też wbudowaną funkcję pary, która pozwala równomiernie nawodnić pasztet.
Dodatki do pasztetu
Do domowego pasztetu na Boże Narodzenie warto użyć różnych ziół i przypraw. Szczególnie do mięsa pasuje tymianek, lubczyk, oregano, majeranek i natka pietruszki. Do pasztetu można też dodać posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje lub suszoną żurawinę. Gotowy pasztet świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem lub z sałatką jarzynową.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
kup teraz

Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
kup teraz

Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
kup teraz

Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
kup teraz

Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
kup teraz

Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym