Paszteciki z kapustą i grzybami. Najlepszy przepis na paszteciki wigilijne. Idealne do barszczu!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Mamy niezawodny przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. To pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Kruche, drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych z pewnością zasmakuje każdemu. Możesz podać je na ciepło lub jako zimną przekąskę. Zobacz, jakie to proste. Podpowiadamy, jak łatwo wykonać paszteciki w domu krok po kroku. Sprawdź przepis!

Idealne paszteciki do barszczu wigilijnego!

Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu. Wystarczy podgrzać je na 20 min przed podaniem.

Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu

(ok. 40 pasztecików, czas wykonania: 3,5 godz.)

Paszteciki gotowe. Smacznego!
Paszteciki gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie kminek lub sezam

Farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych leśnych
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.

  2. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok 40 min.

  3. Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.

  4. Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.

    Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego

  5. Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.

  6. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.

  8. Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)

  9. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.

  10. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).

    Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem

  11. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!

Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie nadają się do barszczu wigilijnego. Przed podaniem możesz je podgrzać przez ok. 20 min w 160 stopniach. Smacznego!

Zobacz w galerii, jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Paszteciki z kapustą i grzybami. Najlepszy przepis na paszte...

Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Paszteciki z kapustą i grzybami. Najlepszy przepis na paszteciki wigilijne. Idealne do barszczu! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie