Panierowany ser w tempurze z sosem na bazie żurawiny i majonezu, czyli Smaki Pomorza w kolejnej odsłonie. 19 odcinek kulinarnej podróży

red.
Wrzeszcz - dzielnica Gdańska, świadek historycznych wydarzeń. W XIX w. powstał tu Browar Gdański. Jak dziś wygląda to miejsce? Jednym z przystanków na kulinarnej mapie jest restauracja Nowy Browar Gdański. Nasz ekspert przygotuje tu smakowitą przekąskę. Koniecznie zobacz film.

Atutem tego miejsca jest na pewno... przestrzeń. W historycznych murach możemy się dziś spotkać, zachwycić kuchnią i dodatkowo dzielić sportowe emocje. Na 36 ekranach goście mogą oglądać rozgrywki na żywo. Dostępnych jest 7 kanałów. Ale to dopiero początek!

Restauracja przyjmie w jednym czasie aż 530 gości, na dwóch piętrach. A niebawem otworzymy letni ogród! - mówi Przemysław Jabłoński, menedżer lokalu.

Piwo warzone na miejscu, smaczna kuchnia

Miejsce staje się kultowe - przyjeżdżają goście także spoza Trójmiasta. Tu też warzy się piwo! Gości jest wielu, także kulinarne wyzwanie jest poważne.
- Oczywiście oferujemy kuchnię polską, włoską, przygotowujemy świetne pasty i dania wegetariańskie... Każdy znajdzie u nas coś smacznego - zapewnia szef kuchni Rafał Góralski.

Przekąska w kilka minut

Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski w Nowym Browarze Gdańskim przygotowuje smakowitą przekąskę. Co będzie nam potrzebne?

Oczywiście dobrej jakości piwo, tempura, kilka gatunków sera - pleśniowe, brie, z dodatkiem ziół, tofu... Pokrojone w kostkę, niektóre zawinięte w cieniutkie plasterki boczku. Wszystko z pysznym sosem na bazie majonezu.

Kawałki nakłuwane na dużą wykałaczkę trafiają do gorącego tłuszczu tak, aby nie przykleiły się do dna.

Lekko zagęszczoną żurawinę, chrzan i oczywiście kultowy majonez Kętrzyński, który klienci najczęściej wybierają podczas zakupów łączymy w jednolitą masę - tak powstaje aromatyczny sos.
Jako pierwszy trafia na talerz, na tej warstwie układamy kilka porcji sera w chrupiącej otoczce, obok marynowany imbir. Smakowita porcja przygotowana w zaledwie kilka minut!

Panierowany ser w tempurze z sosem na bazie żurawiny i majonezu, czyli Smaki Pomorza w kolejnej odsłonie. 19 odcinek kulinarnej podróży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie