Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Panierowany ser w tempurze z sosem na bazie żurawiny i majonezu, czyli Smaki Pomorza w kolejnej odsłonie. 19 odcinek kulinarnej podróży

red.
Wideo
od 16 lat
Wrzeszcz - dzielnica Gdańska, świadek historycznych wydarzeń. W XIX w. powstał tu Browar Gdański. Jak dziś wygląda to miejsce? Jednym z przystanków na kulinarnej mapie jest restauracja Nowy Browar Gdański. Nasz ekspert przygotuje tu smakowitą przekąskę. Koniecznie zobacz film.

Atutem tego miejsca jest na pewno... przestrzeń. W historycznych murach możemy się dziś spotkać, zachwycić kuchnią i dodatkowo dzielić sportowe emocje. Na 36 ekranach goście mogą oglądać rozgrywki na żywo. Dostępnych jest 7 kanałów. Ale to dopiero początek!

Restauracja przyjmie w jednym czasie aż 530 gości, na dwóch piętrach. A niebawem otworzymy letni ogród! - mówi Przemysław Jabłoński, menedżer lokalu.

Piwo warzone na miejscu, smaczna kuchnia

Miejsce staje się kultowe - przyjeżdżają goście także spoza Trójmiasta. Tu też warzy się piwo! Gości jest wielu, także kulinarne wyzwanie jest poważne.
- Oczywiście oferujemy kuchnię polską, włoską, przygotowujemy świetne pasty i dania wegetariańskie... Każdy znajdzie u nas coś smacznego - zapewnia szef kuchni Rafał Góralski.

Przekąska w kilka minut

Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski w Nowym Browarze Gdańskim przygotowuje smakowitą przekąskę. Co będzie nam potrzebne?

Oczywiście dobrej jakości piwo, tempura, kilka gatunków sera - pleśniowe, brie, z dodatkiem ziół, tofu... Pokrojone w kostkę, niektóre zawinięte w cieniutkie plasterki boczku. Wszystko z pysznym sosem na bazie majonezu.

Kawałki nakłuwane na dużą wykałaczkę trafiają do gorącego tłuszczu tak, aby nie przykleiły się do dna.

Lekko zagęszczoną żurawinę, chrzan i oczywiście kultowy majonez Kętrzyński, który klienci najczęściej wybierają podczas zakupów łączymy w jednolitą masę - tak powstaje aromatyczny sos.
Jako pierwszy trafia na talerz, na tej warstwie układamy kilka porcji sera w chrupiącej otoczce, obok marynowany imbir. Smakowita porcja przygotowana w zaledwie kilka minut!

Panierowany ser w tempurze z sosem na bazie żurawiny i majonezu, czyli Smaki Pomorza w kolejnej odsłonie. 19 odcinek kulinarnej podróży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki