2/12 Zamknij

PRZEPIS NA BATATOWE PĄCZKI Z MANGOSkładniki:- 500 g mąki pszennej- 200 g puree z batata*- 2 jajka- 2 żółtka- 350 ml letniego mleka- 50 ml topionego klarowanego

Źródło: burczymiwbrzuchu

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

BATATOWE PĄCZKI Z MANGO

PRZEPIS NA BATATOWE PĄCZKI Z MANGO

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g puree z batata*
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 350 ml letniego mleka
- 50 ml topionego klarowanego masła
- 10 g suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych**
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki pigwówki lub innego alkoholu
- 2 l oleju rzepakowego/słonecznikowego/smalcu
- 1 mango (ok. 300 g miąższu)
- sok z 1 cytryny
- 50 g cukru trzcinowego
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru***
- sok z 1 czerwonej pomarańczy
- maliny
- bezy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże (w przypadku świeżych trzeba przygotować zaczyn), puree z batata, cukier, jajka, pigwówkę. Stopniowo dodajemy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 5 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odstawać od ręki,
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na kilkanaście części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę.
4. Tak uformowane pączki kładziemy na tacy oprószonej mąką, przykrywamy jeszcze na 30 minut.
5. W woku lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy skórkę chleba, gdy zacznie się pienić i robić rumiana – czas na smażenie pączków.
6. Pączki wrzucamy partiami po ok. 3-4 sztuki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
7. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przenosimy je na kuchenną kratkę, szprycujemy mango curd, jeśli mamy ochotę delikatnie wpychamy do środka maliny, polewamy lukrem i posypujemy kruszonymi bezikami.

Mango curd:
1. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajmy sok z cytryny. Miksujemy na gładki sos.
2. Sos z mango przelewamy do rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Po ok. 3 minutach dodajemy łyżkę ciepłego sosu do roztrzepanego jajka z żółtkiem i mieszamy energicznie trzepaczką dodając do musu w rondlu.
3. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z łyżką wody i dodajemy do owocowego musu, cały czas przy tym mieszając trzepaczką.
4. Sos podgrzewamy przez kilka minut, aż zgęstnieje, pilnując, aby nie powstały grudki. Gotowy mango curd studzimy.

Lukier:

1. Cukier puder łączymy z sokiem z pomarańczy, energicznie mieszamy by nie powstały grudki.



Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony burczymiwbrzuchu.pl. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy