Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
PRZEPIS NA BATATOWE PĄCZKI Z MANGO...
fot. Źródło: burczymiwbrzuchu

Pączki na słodko i... na słono! Przepisy na (nie)typowe pączki. Oto najciekawsze propozycje kulinarne na nadchodzący Tłusty Czwartek 2021!

BATATOWE PĄCZKI Z MANGO

PRZEPIS NA BATATOWE PĄCZKI Z MANGO

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g puree z batata*
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 350 ml letniego mleka
- 50 ml topionego klarowanego masła
- 10 g suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych**
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki pigwówki lub innego alkoholu
- 2 l oleju rzepakowego/słonecznikowego/smalcu
- 1 mango (ok. 300 g miąższu)
- sok z 1 cytryny
- 50 g cukru trzcinowego
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru***
- sok z 1 czerwonej pomarańczy
- maliny
- bezy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże (w przypadku świeżych trzeba przygotować zaczyn), puree z batata, cukier, jajka, pigwówkę. Stopniowo dodajemy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 5 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odstawać od ręki,
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na kilkanaście części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę.
4. Tak uformowane pączki kładziemy na tacy oprószonej mąką, przykrywamy jeszcze na 30 minut.
5. W woku lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy skórkę chleba, gdy zacznie się pienić i robić rumiana – czas na smażenie pączków.
6. Pączki wrzucamy partiami po ok. 3-4 sztuki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
7. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przenosimy je na kuchenną kratkę, szprycujemy mango curd, jeśli mamy ochotę delikatnie wpychamy do środka maliny, polewamy lukrem i posypujemy kruszonymi bezikami.

Mango curd:
1. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajmy sok z cytryny. Miksujemy na gładki sos.
2. Sos z mango przelewamy do rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Po ok. 3 minutach dodajemy łyżkę ciepłego sosu do roztrzepanego jajka z żółtkiem i mieszamy energicznie trzepaczką dodając do musu w rondlu.
3. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej mieszamy z łyżką wody i dodajemy do owocowego musu, cały czas przy tym mieszając trzepaczką.
4. Sos podgrzewamy przez kilka minut, aż zgęstnieje, pilnując, aby nie powstały grudki. Gotowy mango curd studzimy.

Lukier:

1. Cukier puder łączymy z sokiem z pomarańczy, energicznie mieszamy by nie powstały grudki.



Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony burczymiwbrzuchu.pl.

Zobacz również

21-latka zatrzymana za posiadanie mefedronu. Narkotyki ukryła w dziecięcym wózku!

21-latka zatrzymana za posiadanie mefedronu. Narkotyki ukryła w dziecięcym wózku!

Pożar w miejscowości Świerczyna koło Polanowa. Interweniowały służby [ZDJĘCIA]

Pożar w miejscowości Świerczyna koło Polanowa. Interweniowały służby [ZDJĘCIA]

Polecamy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami