3/19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wódka gdańska - goldwasser...
fot. Archiwum

Wódka gdańska - goldwasser
„Gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna, warszawski trzewik najlepsze rzeczy w Polsce" głosi stare przysłowie przytoczone w opracowaniu Z. Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska". Podobno w XVI w. w Gdańsku przepalano gorzałkę na taką skalę, że zaczęło brakować drewna opałowego, dlatego miasto zaczęło wydawać koncesje dla bimbrowników. Produkowano gorzałkę od najtańszych do znacznie bardziej luksusowych gatunków, z dodatkiem ziół i korzeni. Słynny, anyżowy goldwasser to likier o mocnym korzennym smaku i zapachu, gęstej konsystencji z wirującymi blaszkami złota. Receptura trunku przypisywana jest menonicie z Brabancji, osiadłemu w Gdańsku, na początku XVI w. Ambrosienowi Vermöllenowi. Oryginalna receptura goldwassera nie zachowała się. Przekazywano ją ustnie, wraz z modyfikacjami, których było całkiem sporo. Od początku XVIII produkcją zajmowała się słynna wytwórnia "Der Lachs".

Zobacz również

Patryk Dobek trzeci na igrzyskach. Mamy brązowy medal!

Patryk Dobek trzeci na igrzyskach. Mamy brązowy medal!

Ruszyła przebudowa dworca we Wrzeszczu. Wkrótce przenosiny do obiektu tymczasowego

Ruszyła przebudowa dworca we Wrzeszczu. Wkrótce przenosiny do obiektu tymczasowego

Polecamy

Piotr Müller: Kristina Cimanouska jest pod opieką naszych służb konsularnych

Piotr Müller: Kristina Cimanouska jest pod opieką naszych służb konsularnych

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw, głównie przez utratę źródła utrzymania

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw, głównie przez utratę źródła utrzymania

Podwyżki pensji dla polityków rozzłościły związki zawodowe

Podwyżki pensji dla polityków rozzłościły związki zawodowe

Dodaj ogłoszenie