Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie - w nich kumulują się pestycydy. One są teraz szczególnie niebezpieczne

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie zgodnie z przepisami jest dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi. Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny.Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? W jakich produktach kumuluje się najwięcej resztek środków ochrony roślin? Mamy listę najbardziej niebezpiecznych owoców i warzyw. Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce - sprawdź je wszystkie w naszej galerii >>>>>
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie zgodnie z przepisami jest dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi. Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny.Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? W jakich produktach kumuluje się najwięcej resztek środków ochrony roślin? Mamy listę najbardziej niebezpiecznych owoców i warzyw. Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce - sprawdź je wszystkie w naszej galerii >>>>>Przemysław Świderski
Takie warzywa i owoce są najbardziej toksyczne - kumulują się w nich resztki pestycydów, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Jak wskazuje amerykańska organizacja Environmental Working Group, toksyczne substancje może zawierać aż 7 na 10 z nich. W jakich produktach kumuluje się najwięcej resztek środków ochrony roślin? Mamy listę najbardziej niebezpiecznych owoców i warzyw. Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce - sprawdź je wszystkie w naszej galerii.

Oto najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie - lista

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.

Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie zgodnie z przepisami jest dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi. Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny. Badania pokazują, że pozostałości pestycydów może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Spożywane ich w zbyt dużej ilości mogą negatywnie wpływać na zdrowie ze względu na swoją toksyczność.

Toksyczne substancje może zawierać aż 7 na 10 z produktów. Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów.

Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

To są najbardziej toksyczne warzywa i owoce - lista

Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów.

Warto wiedzieć, które warzywa i owoce kumulują najwięcej pestycydów. Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe - szczegóły w poniższej galerii:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Makita

Makita FS4300

564,00 zł

kup najtaniej

Panasonic

Panasonic Ey 74A3 X32 EY74A3X32

853,84 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Makita

Makita DLX3154TX1

1 309,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch GSR 6-25 TE Professional 0601445000

750,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie - w nich kumulują się pestycydy. One są teraz szczególnie niebezpieczne - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie