Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Pomarańczowy karp
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Pomarańczowy karp - PRZEPIS
Składniki:
1 średni karp (1,2-1,5 kg),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
1 duża cebula,
sól i biały pieprz,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
sok z 1 pomarańczy,
sok z cytryny do smaku,
2 łyżki żurawin lub borówek
Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.