2/16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
ZAKAŻONE UDKA W ŻABCE...

ZAKAŻONE UDKA W ŻABCE

Też we wrześniu 2020 GIS ostrzegł przed mrożonymi pałkami kurczaka w opakowaniach po 600 g – ze względu na bakterię Salmonella enteritidis. Najpierw, w wyniku działań władz Włoch, wykryto bakterie Salmonella enteritidis, Salmonella newport i Salmonella virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Nasza Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że wspomniane na początku udka pozyskano z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch, i poddano mrożeniu w zakładzie obiorcy mięsa. Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do salmonellozy. Pałki zamrożono 6 maja, data przydatności – 2 listopada 2020. Producent – Janex, zakład rozbioru w Warszawie – uznał na swojej stronie partię za niezdatną do spożycia i powiadomił odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

Zobacz również

Deszczowy piknik sąsiedzki w Sopocie-Kamiennym Potoku

Deszczowy piknik sąsiedzki w Sopocie-Kamiennym Potoku

Uczestnicy Młodzieżowej Akademii Żeglarskiej szkolą się w bazie Energa 77 Racing

Uczestnicy Młodzieżowej Akademii Żeglarskiej szkolą się w bazie Energa 77 Racing

Polecamy

Firmy budowlane w długach, budowa coraz droższa. Ceny mieszkań też wzrosną?

Firmy budowlane w długach, budowa coraz droższa. Ceny mieszkań też wzrosną?

UE traktuje Polskę bardziej surowo niż inne kraje? Oto co myślą Polacy

UE traktuje Polskę bardziej surowo niż inne kraje? Oto co myślą Polacy

Wypadek w gospodarstwie w Wielkopolsce. Maszyna wciągnęła mężczyźnie ręce

Wypadek w gospodarstwie w Wielkopolsce. Maszyna wciągnęła mężczyźnie ręce

Dodaj ogłoszenie