Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Od pola do stołu. Nad bezpieczeństwem żywności ma czuwać jedna inspekcja

Redakcja
pixabay.com
Zamiast pięciu instytucji, kontrolę nad żywności ma sprawować jedna inspekcja. Mowa o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Obecnie  nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawują: Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH). 

 

Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych:

  • na szczeblu centralnym ministrowi zdrowia podlega PIS
  • ministrowi rolnictwa IW, PIORiN oraz IJHARS
  • prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podlega IH
  • na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden wojewodów
  • Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach

 

Resort rolnictwa podkreśla, wiąże się to ze skomplikowanym systemem finansowania z różnych części budżetu. 

 

Jak ma wyglądać struktura nowego tworu - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności? Jednostki terenowe nie będą, jak obecnie, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym. Biuro prasowe ministerstwa rolnictwa wskazuje, że uchwalenie niezbędnych ustaw jest możliwe przed końcem tego roku. 2017 ma być rokiem, kiedy zostaną przeprowadzone zadania niezbędne do wdrożenia nowych przepisów.

 

Według planu, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności rozpoczęłaby działalność 1 stycznia 2018.

 

Źródło informacji: MRiRW

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Od pola do stołu. Nad bezpieczeństwem żywności ma czuwać jedna inspekcja - Gazeta Pomorska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki