2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Studniówka w ZSO w Bytowie | ZDJĘCIE, WIDEO

Studniówka w ZSO w Bytowie | ZDJĘCIE, WIDEO

Kto zastąpi Carlitosa i Kapustkę? Przewidywany skład Legii na mecz z Zagłębiem.

Kto zastąpi Carlitosa i Kapustkę? Przewidywany skład Legii na mecz z Zagłębiem.

Polecamy

Mistrzostwa świata w bilardzie. Ćwierćfinały bez Polaków

Mistrzostwa świata w bilardzie. Ćwierćfinały bez Polaków

Dawid Kubacki na podium Pucharu Świata w Willingen, Piotr Żyła tuż za nim

Dawid Kubacki na podium Pucharu Świata w Willingen, Piotr Żyła tuż za nim

Tajne przez poufne, czyli sparingi Arki Gdynia. To poskutkuje w lidze?

Tajne przez poufne, czyli sparingi Arki Gdynia. To poskutkuje w lidze?

Dodaj ogłoszenie