Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niezwykły smak ośmiornicy [FILM, GALERIA, PRZEPIS]

Edyta Okoniewska, Joanna Surażyńska
Podczas festiwalu uczniowie mieli okazję uczyć się od mistrzów kuchni
Podczas festiwalu uczniowie mieli okazję uczyć się od mistrzów kuchni Edyta Okoniewska
Kuchnie świata gościły w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. Prawdziwi mistrzowie zdradzali swoje sekrety.

Małże św. Jakuba w szynce parmeńskiej, marynowana w cytrusach ośmiornica, comberki z sarny i ossobuco duszone w warzywach - to tylko nieliczne z przysmaków, jakie serwowano podczas Festiwalu Kuchnie Świata, który odbył się w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie.

Przyjechali tu szefowie kuchni najlepszych restauracji i hoteli. Dali prawdziwy popis umiejętności, a uczniowie dzięki temu mieli okazję uczyć się od mistrzów.

- Jest to pierwsze tego typu wydarzenie, dlatego że od września tego roku jesteśmy kuźnią talentów gastronomicznych - mówi Jarosława Łącka, dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. - To ułatwia nawiązanie relacji ze świetnymi kucharzami, firmami gastronomicznymi, szefami kuchni i wszystkimi ludźmi, którzy gastronomią się zajmują. Zawsze mówimy, że w Ekonomiku uczy się nie tylko w ławce szkolnej, ale też młodzież zdobywa wiedzę w różnych innych sytuacjach. Uczniowie patrząc na szefów kuchni, na to, jak pracują, zdobywają wiadomości i umiejętności, razem z nimi gotują, rozwiązują problemy, bo każdy uczeń ma prawo zapytać: dlaczego, po co, dzięki czemu mogą rozszerzyć swoją wiedzę.

Podczas festiwalu można było wziąć udział w pokazach i warsztatach kuchni japońskiej, tajskiej i śródziemnomorskiej.

- Uczniowie pod okiem szefów kuchni przygotowują potrawy takie, jakie można spotkać w najlepszych hotelach i restauracjach naszego regionu - mówi Jan Godlewski, dyrektor oddziału trójmiejskiego firmy Kuchnie Świata. - To ważny moment, by uczniowie mogli zobaczyć, jak wygląda kuchnia od profesjonalnej strony.

Pracownia gastronomiczna wypełniona była po brzegi. Uczniowie chłonęli wiedzę. Nie zabrakło także byłych absolwentów szkoły, którzy dziś odnoszą sukcesy.

- Najbardziej preferuję kuchnię śródziemnomorską, owoce morza, delikatne mięsa z wykorzystaniem jak największej ilości warzyw - mówi Radosław Hnatyszyn, szef kuchni, absolwent PZS nr 1 w Kościerzynie. - Bardzo się cieszę, że mogłem tutaj wrócić po latach. Jestem wychowankiem pani Genowefy Gierszewskiej.

Od lat nad uczniami czuwają nauczyciele, dla których gotowanie jest prawdziwą pasją, jak m.in. Genowefa Gierszewska i Tomasz Grzegorzewski.

- To wielkie wydarzenie w Ekonomiku - mówi Genowefa Gierszewska, nauczycielka Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. - Królowała kuchnia świata, pachniało egzotycznymi przyprawami, które są trudno dostępne na co dzień. Młodzież miała okazję popróbować m.in. ośmiornicy, krabów, krewetek. Najważniejsze, że uczniowie mogą rozwijać swoje umiejętności.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki