Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Wypadek w Kodrębie na DK42. Zderzyły się dwa samochody, trzy ranne osoby

Wypadek w Kodrębie na DK42. Zderzyły się dwa samochody, trzy ranne osoby

Zajęcia edukacyjne w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu

Zajęcia edukacyjne w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu

Polecamy

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

F1. Niespodzianki podczas kwalifikacji do pierwszego sprintu. Deszcz w roli głównej

F1. Niespodzianki podczas kwalifikacji do pierwszego sprintu. Deszcz w roli głównej

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy