Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Ogólnopolskie zawody w Łodzi. 19 pucharów dla gimnastyków GIMSTAR

Ogólnopolskie zawody w Łodzi. 19 pucharów dla gimnastyków GIMSTAR

Co robić podczas majówki w powiecie olkuskim? Rajd rowerowy, koncerty i inne

Co robić podczas majówki w powiecie olkuskim? Rajd rowerowy, koncerty i inne

Polecamy

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Maraton Londyński "na bani". Co mila lampka winka. Na rauszu wzdłuż Tamizy [WIDEO]

Maraton Londyński "na bani". Co mila lampka winka. Na rauszu wzdłuż Tamizy [WIDEO]