Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nietypowe połączenie jabłek i pomarańczy [PRZEPIS]

KD
Nie tylko klasyka sprawdzi się w jesiennej spiżarni, niestandardowe połączenia również są trafione.

Nasz dzisiejszy przepis prezentuje jedno z nich - dżem ze słodkich jabłek i pomarańczy. A dokładniej z sokiem z pomarańczy. Dżem doskonale sprawdzi się jako baza do szarlotki, ciasteczek czy po prostu na chleb.

Składniki:
1 kg słodkich jabłek
500 ml soku ze świeżych pomarańczy (ewentualnie 500 ml prawdziwego, 100 proc. soku pomarańczowego z kartonu)
2 łyżeczki soku z cytryny (nie jest konieczny, ale wyostrza smak)
30 dkg cukru białego
30 dkg cukru brązowego
żelfix 2:1

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy z nich gniazda z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka i wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy żelfiks. Całość dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Następnie gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy cukier i gotujemy całość około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z pieca i mieszamy aż całkowicie zniknie piana. Gorący dżem przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż całkowicie ostygną. Dżem wychodzi bardzo słodki i bardzo pyszny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki