Nietolerancja pokarmowa a alergia - jakie są różnice?...

    Nietolerancja pokarmowa a alergia - jakie są różnice?

    Opracowanie Izabela Mortas

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Aktualizacja:

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    W pokarmie najczęściej uczulają zboża, z kolei aż 1/4 Polaków nie toleruje laktozy

    W pokarmie najczęściej uczulają zboża, z kolei aż 1/4 Polaków nie toleruje laktozy ©123RF

    Kichasz, masz duszności, boli cię brzuch i cierpisz na biegunkę lub z powodu zaparć? Być może masz alergię pokarmową. Nietolerancja na dany składnik, niestety, może objawiać się podobnie.
    W pokarmie najczęściej uczulają zboża, z kolei aż 1/4 Polaków nie toleruje laktozy

    W pokarmie najczęściej uczulają zboża, z kolei aż 1/4 Polaków nie toleruje laktozy ©123RF

    Z każdym rokiem coraz więcej osób wyklucza z codziennej diety między innymi produkty mleczne i pszenicę ze względu na złe samopoczucie po ich spożyciu lub występujące niepożądane objawy, takie jak wysypka czy duszności. Kiedy jest to nietolerancja pokarmowa, a kiedy alergia?

    Pojęcia alergii i nietolerancji pokarmowej często bywają mylone. Podstawowa różnica jest taka, że przy reakcjach alergicznych zaangażowany jest układ odpornościowy i najczęściej występuje bardzo szybko po spożyciu pokarmu, na który organizm jest uczulony. Natomiast przy nietolerancji układ immunologiczny nie bierze udziału i jej skutki występują zwykle kilka godzin po zjedzeniu posiłku. O czym jeszcze należy wiedzieć w przypadku tych schorzeń?

    Alergia pokarmowa

    Objawy u konkretnej osoby zawsze przyjmują tę samą postać i występują po spożyciu uczulającego pokarmu. W przypadku zdiagnozowania alergii pokarmowej należy całkowicie wyeliminować z jadłospisu alergen.

    - Najczęściej pierwszy kontakt z produktem ma charakter uczulający, powtórny może powodować rozwój choroby alergicznej, a nawet zaburzenie funkcji narządu, na przykład przewodu pokarmowego, układu oddechowego czy skóry - mówi Joanna Paczuska, specjalista dietetyk, Maczfit.

    Do najpopularniejszych objawów alergii należą: kichanie, duszności, kaszel, obrzęk, zmiany skórne, bóle brzucha, pokrzywka, biegunka czy zaparcia. Najgroźniejszym objawem alergii pokarmowych jest wstrząs anafilaktyczny, który pojawia się w niedługim czasie od spożycia alergenu. Ta reakcja alergiczna najczęściej jest zagrożeniem dla życia i wymaga natychmiastowego leczenia.

    Nietolerancja pokarmowa

    O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy organizm nie jest zdolny do pełnego przetworzenia danego pokarmu. Jest to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności lub jej składnik. Objawy mogą pojawiać się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach. To między innymi osłabienie i zmęczenie, migreny, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, nudności, wymioty, świąd skóry.

    Nietolerancja laktozy to jeden z najpopularniejszych przykładów nieimmunologicznej reakcji na pokarm spowodowanej czynnikami enzymatycznymi. Jej przyczyną jest niedobór lub brak enzymu laktazy, który hydrolizuje laktozę do wchłanianych cukrów prostych: glukozy i galaktozy.

    Jak leczyć alergie i nietolerancje pokarmowe?

    Jeśli zaobserwujemy powtarzające się objawy po spożyciu konkretnego produktu czy posiłku, warto wybrać się do alergologa w celu zdiagnozowania, który składnik pokarmowy jest tego przyczyną. Po przeprowadzeniu wywiadu lekarz zadecyduje o kolejnych etapach diagnostyki, a następnie leczenia. Jeśli nietolerancja lub alergia zostaną potwierdzone, trzeba wyeliminować dany pokarm z naszego menu.



    - W przypadku konieczności wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy trzeba szczególnie uważać. Te składniki występują w bardzo wielu produktach spożywczych dostępnych w sklepach, a także w daniach restauracyjnych. Warto w takich przypadkach skonsultować się z dietetykiem, który podpowie, jakich produktów szczególnie unikać i na co zwrócić uwagę przy codziennych wyborach. Zachęcam również do czytania etykiet - mówi Joanna Paczuska, specjalista dietetyk, Maczfit.



    POLECAMY RÓWNIEŻ:



    TOP10 najbardziej niebezpiecznych krajów na wakacje 2018





    Wakacje 2018. Jedziesz do tych krajów? Sprawdź na co warto się zaszczepić!






    TOP 10: Plaże nudystów w Polsce [18+] Jak wyglądają?





    Nietypowe zwyczaje ślubne na świecie - TOP 10





    Czy wiesz co zamówić w smażalni? Sprawdź, których ryb powinno się unikać!






    Tego musisz spróbować. TOP 12 sportów wodnych






    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (7)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    jalita

    KAsia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Też miałam robione badania na nietolerancje pokarmowe. U mnie wyszło głównie mleko. Do tego mam nadwrażliwość jelita, więc biorę debutor, żeby się wyleczyć i normalnie załatwiać.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    nietolerancja

    Wiola (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3

    U mnie się okazało ze mam nietolerancję pokarmową na mleczne produkty i pszenne. Odkryłam to po przebadaniu się Mezatorem. Teraz wiem co mi szkodzi i przeszłam na dietę. Dobrze sobie takie badania...rozwiń całość

    U mnie się okazało ze mam nietolerancję pokarmową na mleczne produkty i pszenne. Odkryłam to po przebadaniu się Mezatorem. Teraz wiem co mi szkodzi i przeszłam na dietę. Dobrze sobie takie badania zrobić są dokładne i pokazują co tam się dzieje dobrego czy złego w organizmie
    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    zaparcia

    melma (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

    na zaparcia najlepsze siemię lniane, czasem mimo to i ono nie wystarczy, wtedy trzeba sięgać po czopki eva/qu które działają w ciągu 15min od aplikacji


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    zaparcia

    magda (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    mi najlepiej pomaga kombinacja siemienia lnianego - pije je codziennie rano jak przyjadę dopracy i leku Debutir - połykam dwie tabletki w ciągu dnia. taka opcja działa u mnie jak miotełka w...rozwiń całość

    mi najlepiej pomaga kombinacja siemienia lnianego - pije je codziennie rano jak przyjadę dopracy i leku Debutir - połykam dwie tabletki w ciągu dnia. taka opcja działa u mnie jak miotełka w jelitach i idealnie rozwiązuje problem zaparć. zwiń


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Siemie

    Gizela (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

    Dla mnie siemie jest nie do wypicia, nie daje rady. Na szczescie sa takie preparaty z maslanem sodu jak np intesta, ktore wspomagaja prace jelit i odbudowuja blone sluzowa. Chyba tylko dzieki tym...rozwiń całość

    Dla mnie siemie jest nie do wypicia, nie daje rady. Na szczescie sa takie preparaty z maslanem sodu jak np intesta, ktore wspomagaja prace jelit i odbudowuja blone sluzowa. Chyba tylko dzieki tym tabletkom udaje mi sie normalnie funkcjonowac :Dzwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Masakra

    Ana (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Ja odstawilam wszelka laktoze calkowicie, bo po niej mialam okropne biegunki. Musialam sie ratowac preparatem intesta, zeby praca moich jelit wrocila do normy..

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Nasiona łuskane

    Gość (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Mleka roślinne dostępne na rynku są bardzo drogie. Innym problemem jest fakt , że w większość dostępnych na rynku z bezmlecznych mlek zawiera konserwanty oraz dodatki , takie jak karagen (...rozwiń całość

    Mleka roślinne dostępne na rynku są bardzo drogie. Innym problemem jest fakt , że w większość dostępnych na rynku z bezmlecznych mlek zawiera konserwanty oraz dodatki , takie jak karagen ( związany z powodowaniem zapalenia jelita ), guma guar ( powodująca problem żołądkowe ) . Mleko konopne to coraz popularniejsza alternatywna dla mleka krowiego. Ma wiele korzystnych właściwości, a przepis na jego przyrządzenie jest wyjątkowo prosty. Konopie to przede wszystkim niesamowite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 , które są niezbędne dla naszego zdrowia ( przeciwdziałają zawałom serca, obniżają ciśnienie w krwi oraz poziom złego cholesterolu , są bardzo ważne w prawidłowym rozwoju układu nerwowego i mózgu , działają przeciwzapalnie i antydepresyjnie ) Dzięki swoim właściwościom szczególnie polecane jest osobom z nietolerancją laktozy, uczulonym na białko mleka krowiego i cierpiącym na anemię. Pomoże również uspokoić skołatane nerwy i zachować odpowiednią masę ciała . Zawarta w konopi witamina E wykazuje działanie przeciwnowotworowe, spowalnia procesy starzenia i zapobiega chorobom układu krążenia. Z kolei błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, reguluje przemianę materii i stabilizuje poziom cukru we krwi. Nasiona konopi zawierają kompletne białko – 23 niezbędnych aminokwasów . 1,5 łyżki stołowej ziaren konopi dostarcza aż 5 g łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. W konopi występuje również edestyna - to białko ,które występuję jedynie w konopiach , podobne białka występują w organizmie ludzkim . Białko z konopi ma wysoką jakość jest łatwo przyswajalne , dzięki temu nasz organizm może więcej energii przeznaczyć na regenerację mięśni . Więcej na temat nasion konopnych i produktach z konopi wyłącznie na www konopiafarmacja pl zwiń

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 28 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »