Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Krzysztof Niziałek oficjalnie objął urząd burmistrza miasta i gminy Prabuty

Krzysztof Niziałek oficjalnie objął urząd burmistrza miasta i gminy Prabuty

Sondaż przedwyborczy do europarlamentu. Kto bierze mandaty w województwie śląskim?

Sondaż przedwyborczy do europarlamentu. Kto bierze mandaty w województwie śląskim?

Polecamy

Kupujesz mieszkanie? Sprawdź, ile kosztuje notariusz. O tych opłatach łatwo zapomnieć

Kupujesz mieszkanie? Sprawdź, ile kosztuje notariusz. O tych opłatach łatwo zapomnieć

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Dwa bezpańskie bagaże na gdańskim lotnisku. Interweniował pirotechnik

Dwa bezpańskie bagaże na gdańskim lotnisku. Interweniował pirotechnik