3 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nieco trudniej jest przygotować ze skórek nawozu w proszku....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9e/6c/5f105cd8452e9_o_large.jpg)
fot. Begonvilliev (Pixabay.com)
Nie wyrzucaj skórek z bananów. Zrobisz z nich odżywkę, po której twoje rośliny odżyją i rozkwitną. Polecamy łatwe przepisy na nawozy
Nawóz ze skórek bananów w proszku do kwiatów doniczkowych
Nieco trudniej jest przygotować ze skórek nawozu w proszku. W tym celu należy dokładnie oczyścić skórki z miąższu i wysuszyć je na słońcu lub w lekko nagrzanym piekarniku. Następnie suche skórki należy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu, a uzyskanym proszkiem posypywać ziemię w doniczkach. Stosujemy 1-2 łyżeczki na doniczkę raz na 3-4 tygodnie, mieszając go z wierzchnią warstwą ziemi.
Sproszkowane skórki polecane są głównie dla roślin doniczkowych (domowych i balkonowych), gdyż w ogrodzie nie użyźnią ziemi tak skutecznie jak w doniczce. Proszek „bananowy” można także dodawać do ziemi przeznaczonej do sadzenia roślin (ok. 1 łyżeczka na średniej wielkości doniczkę.