Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie daj nabić się w butelkę kupując truskawki. Wybierajmy murzynki

Adriana Boruszewska
Adriana Boruszewska
W naszych polskich uprawach dominuje odmiana 'Senga Sengana', tzw. murzynka. Jest to ciemny, soczysty owoc, słodki, dający przetwory o ładnej barwie.
W naszych polskich uprawach dominuje odmiana 'Senga Sengana', tzw. murzynka. Jest to ciemny, soczysty owoc, słodki, dający przetwory o ładnej barwie. Fot. Anna Jarmuz
Ciemne, soczyste i doskonałe na przetwory - tym charakteryzują się polskie truskawki, tzw. murzynki. Dr inż. Marta Czaplicka-Pędzich z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia, jakie truskawki pojawiają się na polskim rynku i podpowiada co zyskujemy, jedząc niskokaloryczną truskawkę.

Czy mamy w sprzedaży już polskie truskawki?
Tylko spod osłon, a tych jest stosunkowo niewiele. Ich cena powinna być wyższa niż importowanych z cieplejszych stref Europy, stąd mało prawdopodobne, by to te truskawki stanowiły główny element rynku.

Kiedy pojawiają się w sprzedaży polskie truskawki? Od czego to zależy?
To zależy od przebiegu pogody. W tym roku może to być później niż w ostatnich latach ze względu na spóźnioną wiosnę. Celuję w pierwszą dekadę czerwca. To, jak szybko dojrzeją truskawki, zależy głównie od temperatury, ale także od tego, czy plantacje nie zostały uszkodzone przez przymrozki.

Z jakich innych krajów pochodzą truskawki sprzedawane w Polsce?
Truskawki sprzedawane w Polsce pochodzą z cieplejszych krajów Europy oraz z północnej Afryki, czyli wszędzie tam, gdzie uprawa polowa pozwala na wcześniejszy zbiór. Koszty transportu są bowiem niższe niż koszty prowadzenia uprawy w ogrzewanych tunelach.

Czym się charakteryzuje polska truskawka, a czym ta z zagranicy? Jak je rozpoznać?
Nie ma takich metod. Musimy kierować się logiką. Jeżeli nie widzimy, że zaczęły się zbiory, to trudno spodziewać się, że w sprzedaży są polskie truskawki z gruntu.W naszych uprawach dominuje odmiana 'Senga Sengana', tzw. murzynka. Jest to ciemny, soczysty owoc, słodki, dający przetwory o ładnej barwie. Takich truskawek z importu raczej nie kupimy. A te są najlepsze na przetwory i oceniane przez konsumentów jako najsmaczniejsze. Importowane truskawki to zwykle tzw. truskawki czerwone lub ananasowe - bardziej jędrne, ale mniej smakowite.

Które truskawki są lepsze, smaczniejsze -polskie czy zagraniczne. Co ma na to wpływ?
Różnica w smaku to kwestia odmiany. Oczywiście, na smak owocu ma także wpływ uprawa, czy warunki klimatyczno-glebowe. Nie bez znaczenia jest też fakt, że truskawka najsmaczniejsza jest, gdy pełnię dojrzałości osiągnie na krzaczku, a spożywana jest w kilkanaście godzin po zerwaniu.

Czy to prawda, że polskie truskawki są "niepryskane", a te zagraniczne już tak?
Wszystkie truskawki wymagają pewnych zabiegów ochrony. "Niepryskane" będą truskawki z upraw ekologicznych (certyfikowanych) - tam dopuszcza się tylko preparaty stosowane w rolnictwie ekologicznym. W każdej sytuacji producent musi dostosować się do wymogów i zasad integrowanej ochrony chemicznej, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności dla konsumenta, ale również ochronę środowiska naturalnego. Obowiązuje okres karencji - czyli czasu od oprysku do zbioru, więc jedząc taką truskawkę, możemy czuć się bezpieczni. Jeżeli zależy nam na owocach zupełnie "niepryskanych", proponuję wybierać te z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Czy możemy jakoś poznać "niepryskaną" truskawkę?
Po certyfikacie. Trzeba tylko poprosić o niego sprzedawcę, gdy deklaruje, że owoc jest ekologiczny...

Gdzie najlepiej kupić truskawki? Czy truskawki w supermarketach są dobre?
Osobiście wybieram zakup prosto z pola. Te owoce są świeżo zebrane i tańsze. W mieście - ważne byśmy wybrali owoce świeże, bez oznak chorób tj. pleśnienie, czyli niedawno zebrane. Te będą najsmaczniejsze. Trudno dyskutować o różnicach w jakości owoców zależnie od miejsca zakupu. Każdy sprzedawca dba o jakość produktów. Truskawki kupowane sporo przed "truskawkowym sezonem" w marketach z dużym prawdopodobieństwem nie są polskiego pochodzenia, są jednak alternatywą dla tych, którzy nie mogą się już doczekać pełni truskawkowego sezonu.

Ważne, abyśmy jednak umyli truskawki dopiero przed spożyciem. Umyty i wstawiony do lodówki nie będzie się jednak cieszył dobrym smakiem.

Kiedy kończy się truskawkowy sezon?
Mamy wiele odmian truskawek o różnych porach dojrzewania. To pozwala na półtora miesiąca zbioru tych owoców z upraw gruntowych. Oczywiście największy wpływ na dany sezon ma przebieg pogody. Upalne dnie potrafią skrócić sezon.

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?
Truskawka to owoc dostarczający niewielu kalorii -ok. 30 kcal w 100 g. Poza tym przy wysokich walorach smakowych ma też niski indeks glikemiczny. Jest to owoc bogaty w witaminę C, zawierają też sporo innych witamin tj. A, E, z grupy B oraz szereg minerałów. Ze względu na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych truskawki usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Według niektórych badań wspierają przeciwdziałanie chorobom serca i cukrzycy. Jednocześnie posiadają pewne właściwości przeciwwirusowe. Niestety u niektórych mogą powodować uczulenia.

ZOBACZ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie daj nabić się w butelkę kupując truskawki. Wybierajmy murzynki - Gazeta Wrocławska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki