Nie chcesz chorować? Dodaj do swojej diety imbir, czosnek, miód i cytrynę
Czosnek - naturalny antybiotyk - ma swoich fanów i antyfanów, którzy nie potrafią znieść jego zapachu. Ale od czego żucie zielonej natki pietruszki, zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy, wypicie mleka... Są różne sposoby na pozbywanie się intensywnego zapachu czosnku. Ale jeść go warto. Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność. Ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ilość wolnych rodników. Obniża poziom cukru we krwi. Koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Jest doskonały w profilaktyce chorób serca, infekcji i przeziębień. Jak ze wszystkim, nie warto jednak przesadzać z jego spożywaniem. W nadmiarze może wywołać problemy żołądkowe, ból głowy, uczucie zmęczenia oraz biegunkę.