18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Natalia Mejer: Pieczywo jest niedocenione w codziennym żywieniu

rozm. Magdalena Damps
arch. prywatne
Z dietetykiem Natalią Mejer rozmawia Magdalena Damps

Jaką rolę odgrywa pieczywo w naszej diecie?
Pieczywo jest ważne pod względem wartości energetycznych i odżywczych. Należy je spożywać, ale w odpowiednich ilościach oraz odpowiedniego rodzaju. Produkty zbożowe spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do otyłości.

Można bezwzględnie wykluczyć pieczywo z diety?
Nie zaleca się całkowitego wykluczenia pieczywa z diety. Mimo że jest to produkt wysokokaloryczny, to odpowiedni rodzaj pieczywa dostarcza organizmowi energii, potrzebnej zarówno do pracy fizycznej, jak i psychicznej, witamin, składników mineralnych oraz błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Nawet w dietach odchudzających nie zaleca się całkowitej eliminacji pieczywa, należy jedynie ograniczyć jego ilość oraz wybierać jego odpowiedni rodzaj. Diety odchudzające, w których się wyklucza węglowodany, w tym pieczywo, charakteryzują się dużym ryzykiem efektu jo-jo i powrotu zgubionych kilogramów.

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?
Najzdrowsze jest pieczywo razowe. Wartość odżywcza pieczywa zależy w dużej mierze od typu użytej do wypieku mąki. Wyroby z takiej mąki zawierają prawie wszystkie składniki ziarna, mają wyższą wartość odżywczą niż odpowiednie produkty otrzymane z ziarna oczyszczonego (z mąki białej), z którego odrzucona jest najbardziej wartościowa część w postaci otrąb, zawierająca największe ilości błonnika, witamin i minerałów. Pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika, dyni czy sezamu stanowi dodatkowe źródło między innymi zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Małym dzieciom i osobom nietolerującym chleba razowego poleca się chleb graham i bułki grahamki. Wyroby razowe charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym, co jest bardzo istotne dla cukrzyków, i dają nam uczucie sytości na dłuższy czas.

Dlaczego spada spożycie pieczywa?
W ostatnich latach pojawiła się moda na niejedzenie chleba. Coraz częściej pieczywo postrzega się jako główną przyczynę nadwagi i otyłości. Spożycie chleba w Polsce z roku na rok systematycznie spada o kilka procent. Tymczasem osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej przybywa w zatrważającym tempie. Niegdyś pieczywo było elementem prawie każdego posiłku w ciągu dnia, teraz trendy się zmieniają. Zmienia się sposób żywienia społeczeństwa - zamiast pieczywa na śniadanie jemy płatki kukurydziane z mlekiem, zamiast kanapki do szkoły czy pracy zabieramy jogurt, owoc lub, co gorsza, żywimy się w fast foodach, zamiast kanapek na kolację przygotowujemy sałatkę.

Ile dziennie można zjeść pieczywa, by się to nie odbiło na naszej wadze?

Ilość dziennie zalecanego spożycia pieczywa jest kwestią bardzo indywidualną - zależy od płci, wieku, masy ciała, rodzaju wykonywanej pracy. Zaleca się, by węglowodany, których bogatym źródłem jest pieczywo, pokrywały nie więcej niż 55-60 procent całodziennego zapotrzebowania na energię. Możemy przytyć, jedząc za dużo pieczywa, ale również możemy utracić szczupłą sylwetkę, nie jedząc pieczywa w ogóle, a zastępując go zbyt dużą ilością na przykład ryżu lub kaszy.

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

i
incisivi

*skrobi pszennej - przepraszam za literówkę.

I
Incisivi

Pani Natalio, wypowiedź pod tym nagłówkiem to chyba żart. Słyszała Pani zapewne o takich substancjach jak: gluten, amylopektyna A? Szkodzą nie tylko osobom wrażliwym. Szkodzą każdemu. Gluten skleja kosmki jelitowe zmniejszając powierzchnię wchłaniania. Spożywanie skrobi przennej można spokojnie porównać do jedzenia cukru łyżkami. Pani wypowiedź: "Spożycie chleba w Polsce z roku na rok systematycznie spada o kilka procent. Tymczasem osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej przybywa w zatrważającym tempie." - chyba Pani nie sugeruje, że nadmiar tkanki tłuszczowej wynika z ograniczenia spożycia chleba (no chyba, że ktoś zastąpił chleb ekwiwalentem w postaci pepsi). Rosnący nadmiar tkanki tłuszczowej wynika głównie z tego, że aktualnie do prawie wszystkich produktów dodaje się cukier, nawet do przetworów mięsnych. Kolejna wypowiedź: "Możemy przytyć, jedząc za dużo pieczywa, ale również możemy utracić szczupłą sylwetkę, nie jedząc pieczywa w ogóle, a zastępując go zbyt dużą ilością na przykład ryżu lub kaszy." - tak, ale tylko wtedy, gdy np.: zamiast 100g chleba zjemy 250g kaszy. Jeśli zawartość węglowodanów w porcji chleba i w porcji kaszy jest taka sama, to nie widzę logicznych podstaw ku temu, żeby kasza miała tuczyć bardziej niż chleb. Inna wypowiedź: "zamiast kanapek na kolację przygotowujemy sałatkę." - to super! Sałatka jest idealna na kolację - z pewnością lepsza niż kanapka. Wieczorem metabolizm jest obniżony, zwłaszcza metabolizm węglowodanów. Najlepsza kolacja to białko+ warzywa zielone. Lecimy dalej: "Wyroby z takiej mąki zawierają prawie wszystkie składniki ziarna, mają wyższą wartość odżywczą niż odpowiednie produkty otrzymane z ziarna oczyszczonego." - teoretycznie tak. Proszę jednak wziąć pod uwagę nie zawartość składników, a możliwości przyswojenia składników przez organizm. Błonnik to podstawowa substancja antyodżywcza - zmniejsza przyswajalność większości składników odżywczych. Osoby, które cierpią na problemy z wchłanianiem, biegunki, stany zapalne jelit - powinny ograniczyć błonnik w diecie.

"centrum nauki światowej"

Radzę powrócić jeszcze do nauki gramatyki. Dawno nie widziałam takiego bajzlu w pisowni...

A
ATEM

--dyrektywy ,postanowienia ;; dietetycy ,szkoły gastronomiczne ,mieszkańcy gmin ,młodzież ,mają zbierać wiedzę o gotowaniu ,ziołach ,, to największe środki ,przedstawienie wyników na sympozjum to medycyna światowa będzie finansować w całości szpitale i wiele uratuje od bankructwa ,,, to zadanie powiatów i każdy powiat musi mieć gminę ,,, produkującą żywność zdrową ,,, urzędnicy mają poszukać powiat ,który ma potrzebny zestaw produktów i przekażę im wiedzę i uprawnienia i dostanie nagrodę ,, możemy leczyć miliony ,,uzależnione ,,, od produkcji , mało ,,

A
ATEM

-- nowe gigantyczne dziedziny nauki ; dla młodzieży nowe specjalizacje ; całość finansuje nauka ,, bez ograniczeń ,,,ale musisz zgłosić wyrazić zgodę ,,,, takie są zasady na świecie,,,,, patrz ;www od pola do stołu ,, całe pomorze na centrum nauki światowej to prestiż w świecie i na pewno lepiej wyjdziemy ,, niż sami ?? każdy mieszkaniec ma pracę !!!

A
ATEM

- jak i inne produkty , -- dieta ekologiczna ,zioła ,ruch (czyli masaż ,ćwiczenia ) to medycyna przyszłości ,ale tylko w Polsce mamy niewyobrażalną wiedzę i możliwości ,na świecie sknocili i wraca się do starych gatunków na ten cel nauka dała nam środki ,na wdrożenie starych gatunków ,to tylko na przedstawienie na sympozjum wyników ; bezwłady centralne 23 dni regeneracja i kości 42 dni ok 10 nie leczy medycyna pacjenci umierają bo żaden organizm nie wytrzyma leżenia przez 10 miesięcy ,,,,,,,, powołali nowe instytucje i nic nie zrobili , i zablokowali środki ,, cale pomorze na centrum nauki światowej dla młodzieży ,świat biologi musi się uczyć w Polsce ,za to przemysl ,, co włodarze pomorza ???? wystarczy zgoda mieszkańców i rolników ,, środki są zarezerwowane na region większe niż w całości otrzymaliśmy i na 50 lat ,, niewyobrażalne ,, M, ROLNICTWA MA WNIOSKI ALE ,,, ŚPIĄ ,, ,,ATEM =,autor, ,technologi ,ekologii ,rolnictwa ,, medycyny ,, środki prawa i przepisy nauka ustala wg mojej wiedzy

Dodaj ogłoszenie