Najlepszy bigos z kiszonej kapusty. Przepis na sycące danie dla całej rodziny. Jeden składnik sprawi, że bigos będzie smakował wyśmienicie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bigos to świetne danie na gorąco. Jest doskonałe w smaku i bardzo sycące. Zobacz przepis. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Bigos to świetne danie na gorąco. Jest doskonałe w smaku i bardzo sycące. Zobacz przepis. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Andrey Zhuravlev / Getty Images
Tradycyjny bigos z kiełbasą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak można wzbogacić, dodając jeden, całkiem nieoczywisty smak. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie z kapusty.

Spis treści

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy.

Zobacz w galerii, jak przygotować bigos z kapusty kiszonej.

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Duś jeszcze ok. 30 min, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Kapusta kiszona na bigos

Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072259

73,50 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu młynek do mielenia warzyw 19100

239,42 zł

kup najtaniej

Tescoma

Tescoma Sitko do zlewu chrom 8 cm 115207

7,90 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff dziadek do orzechów kh-3405

24,90 zł

kup najtaniej

Zyliss

Zyliss Obierak Prosty Ząbki (Wle950018)

49,00 zł

kup najtaniej

Tescoma

Tescoma Chlebak 4Food 32 cm 896510

111,00 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Sito Durszlak 24 Cm Table (20234)

149,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Najlepszy bigos z kiszonej kapusty. Przepis na sycące danie dla całej rodziny. Jeden składnik sprawi, że bigos będzie smakował wyśmienicie - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szym3K
Bigos jest dobrą przekąską do piwka :D Zimna perełka i ciepły bigosik z kiszonej kapusty. Pychotka.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie