Zamknij

DziennikBaltycki.pl - wiadomości Pomorze, wiadomości Trójmiasto

Najlepsze zamienniki mięsa – 10 polecanych produktów bogatych w białko i żelazo

Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji

jsbaw7160/pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [2/12] Poprzednie Następne

Tofu

Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji naturalnej, wędzonej, marynowanej, smażonej czy z różnymi przyprawami. Zastąpi mięso w kawałku i to mielone; by było zwarte, lepiej wybrać to twarde, czyli bardziej suche.

W 100 g tofu, zależnie od zawartości wody:
białko: 5-17 proc., średnio 8 g
żelazo: 0,8-2,7 mg, średnio 5,4 mg
kalorie: 55-145 kcal, średnio 75 kcal

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy