MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Lubelszczyzna

Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.

Zobacz również

Ciekawe biegi dla dzieci w ramach 12. Piątki dla Bartka w Kielcach [ZDJĘCIA]

Ciekawe biegi dla dzieci w ramach 12. Piątki dla Bartka w Kielcach [ZDJĘCIA]

Koncert Sylwii Grzeszczak na zakończenie Dni Radomska 2024. FILM, ZDJĘCIA

Koncert Sylwii Grzeszczak na zakończenie Dni Radomska 2024. FILM, ZDJĘCIA

Polecamy

Otylia Jędrzejczak będzie szkolić młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

Otylia Jędrzejczak będzie szkolić młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

"Wtedy myślałem, że Legia Warszawa zostanie mistrzem Polski"

TYLKO U NAS
"Wtedy myślałem, że Legia Warszawa zostanie mistrzem Polski"

Uratowany topiący się mężczyzna na plaży w Sztutowie!

Uratowany topiący się mężczyzna na plaży w Sztutowie!