Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Wystąpienie Tuska przerwane. Poseł PiS na mównicy

Wystąpienie Tuska przerwane. Poseł PiS na mównicy

Tramwaj na Kliny. Zgłosiła się jedna firma do zaprojektowania 6 wariantów

Tramwaj na Kliny. Zgłosiła się jedna firma do zaprojektowania 6 wariantów

Polecamy

Maturzystę na egzamin dowieźli strażnicy gminni! Ale nie dlatego, że coś przeskrobał

Maturzystę na egzamin dowieźli strażnicy gminni! Ale nie dlatego, że coś przeskrobał

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Spłonął samochód przy jednej z posesji w Leźnie. To drugi taki pożar pod tym adresem

Spłonął samochód przy jednej z posesji w Leźnie. To drugi taki pożar pod tym adresem