MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Noc Muzeów 2024 w Kielcach i regionie. Wiele ciekawych imprez i wydarzeń [ZDJĘCIA]

Noc Muzeów 2024 w Kielcach i regionie. Wiele ciekawych imprez i wydarzeń [ZDJĘCIA]

Nie tak to miało wyglądać. Kolejna porażka ekipy z Opolszczyzny

Nie tak to miało wyglądać. Kolejna porażka ekipy z Opolszczyzny

Polecamy

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia