Najdroższa wołowina świata z japońskich wołów Wagyu. Zjesz ją w Polsce!

Redakcja
Udostępnij:
Do jedzenia tylko produkty pochodzące z ekologicznych upraw, do picia- czysta źródlana woda i piwo. Żeby życie było przyjemniejsze - mnóstwo zielonej przestrzeni z dala od zgiełku miast. Idealny przepis na urlop? Nie, to codzienność japońskich wołów Wagyu, które sprowadził do Polski Pan Wiesław Stopa i serwuje je w swojej restauracji w Sopocie.

Pan Wiesław Stopa - właściciel restauracji Delmonico Cut w Sopocie, wyjechał do Stanów Zjednoczonych, gdzie w znanym steakhousie, Peter Luger spróbował pierwszego prawdziwego steka. Od tego momentu jadał w wielu miejscach i z czasem stał się koneserem steków. Kiedy w 1991 r. wrócił do Polski, zauważył, że właściwie nie ma tu miejsca, w którym podaje się dobrej jakości steki. Zapragnął to zmienić, kupił gospodarstwo na Kaszubach i zaczął własną przygodę z hodowlą wołów i serwowaniem pysznych steków.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

Pierwsze jego stado to rasa Aberdeen Angus. Mięso pochodzące z tego bydła to już najwyższa klasa europejska, ale Pan Wiesław jest perfekcjonistą w każdym calu, dlatego chciał sięgnąć po najlepszą jakość światową. Dzięki swym doświadczeniom, wiedział, że jest to możliwe tylko dzięki Wagyu- czyli wspomnianej już rasie wołów z Japonii.

Przez dwa lata, przygotowywał swoje gospodarstwo do przyjęcia królewskiej klasy bydła. Naturalna pasza z własnych hodowli ekologicznych, dostęp do świeżej, źródlanej wody, zakaz stosowania pestycydów, bezstresowe warunki uboju- to tylko kilka warunków, które musiało spełniać gospodarstwo Pana Wiesława.

 

Ale właśnie dzięki temu, że owe restrykcje udało się spełnić, Wagyu z hodowli Pana Stopy to woły szczęśliwe. Nie chorują, przebywają w naturalnych warunkach, niczego im nie brakuje.

Jakie jest mięso z Wagyu? Doznania smakowe są nieporównywalne do innych steków. Między włóknami mięśni, osadzony jest równomiernie tłuszcz. Stąd właśnie marmurkowatość tych steków, Tłuszcz międzymięśniowy nadaje niepowtarzalny smak, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Prócz walorów smakowych mięso jest również bardzo zdrowe – zawiera kwasy omega i znacznie obniża poziom cholesterolu. Kucharze i dietetycy porównują wartości odżywcze mięsa Wagyu do ryb czy małży.

 

archiwum  Dziennik Bałtycki

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie