Wbrew pozorom przygotowanie własnej nalewki nie jest trudne. Potrzebujemy niewielu składników - poza owocami - cukru i spirytusu/wódki. Wiecie, że cukier i alkohol to naturalne konserwanty owoców? Od proporcji zależy moc i słodycz uzyskanego trunku.
Domowa nalewka na zdrowie
- Walory zdrowotne nalewek znane są od wieków - komentuje ekspert kampanii „Słodka równowaga”, mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk. - Różnorodne substancje aktywne m.in. przeciwutleniacze zawarte w owocach czy ziołach lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Nalewki mogą wspierać układ trawienny czy układ krążenia, ale pod warunkiem, że są to ilości apteczne, czyli nieprzekraczające 20-30 g czystego alkoholu dziennie.
Najlepsza nalewka powstaje ze świeżych owoców
- Aby powstały nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu.
- Z kolei do nalewek słodkich (szczególnie tych z syropem owocowym) – potrzebny będzie spirytus z zawartością ok. 70% czystego alkoholu.
- Domowe wino stołowe powinno mieć 9-15% obj. alkoholu.
Przepisy na domowe nalewki i wartość poszczególnych owoców
Przykłady znajdziesz w galerii:
Produkcja wina jest nieco bardziej skomplikowana niż nalewek
Niezbędne do przygotowania domowego wina są specjalistyczne naczynia, takie jak balon lub gąsior. Do naszego naczynia dobieramy korek odpowiedniej wielkości i rurkę fermentacyjną. W produkcji wina możemy wykorzystać dowolne owoce.
To też może Cię zainteresować
- Domowe wina w zależności od słodkości i zawartości alkoholu mają od 100-200 kcal w 100 ml. W zależności od doboru owoców i innych dodatków jak orzechy czy zioła zawierają inny zestaw cennych składników odżywczych takich jak witaminy, antyoksydanty czy składniki mineralne - dodaje dietetyk kampanii „Słodka równowaga”.