Na Świętojańskiej w Gdyni zaprezentowali się najlepsi gdyńscy restauratorzy ZDJĘCIA

Łukasz KamaszZaktualizowano 
To IV edycja Kulinarnej Świętojańskiej. Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu było kreatywne odkrywanie smaków kuchni roślinnej. Łukasz Kamasz
Ich jedzenie podbija podniebienia mieszkańców Gdyni oraz turystów z całej Polski i świata. Kulinarna Świętojańska to największy festiwal street-food w północnej Polsce. W sobotę ulica zamieniła się w deptak, a po obu jej stronach rozstawili się restauratorzy z prawie 40 gdyńskich lokali.

To IV edycja Kulinarnej Świętojańskiej. Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu było kreatywne odkrywanie smaków kuchni roślinnej. To właśnie ten rodzaj kuchni, na scenie, podczas gotowania na żywo, przybliżyli uczestnikom tegoroczni kuratorzy wydarzenia – Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Biały Królik Restaurant oraz Jan Kilański, szef kuchni restauracji NEON streetfood bar. - Ta impreza to już nasza tradycja - mówiła Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni. - Spotykamy się co roku. Gdynia niewątpliwie jest miastem, które kulinariami stoi. Mam nadzieję, że nie jedliście śniadania i że będziecie mogli w pełni skorzystać z tego fantastycznego festiwalu. Życzę wam cudownego dnia i doskonałych smaków. Zapraszam przez cały rok do gdyńskich restauracji.

Czytaj także

Po raz pierwszy, wspólnie z Gdyńską Radą Turystyczną przyznano nagrody dla najaktywniejszych członków Szklaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Wyróżnieni przyczynili się do promowania gdyńskich kulinariów. - Od wielu lat budujemy markę Gdyni jako miasta, w którym można dobrze zjeść. Dzisiaj chcieliśmy podziękować niektórym z tych, dzięki którym ta promocja wyjątkowo dobrze się udaje - zaznaczała Katarzyna Gruszecka-Spychała.

Nagrody za zaangażowanie w projekt oraz aktywne promowanie Szklaku Kulinarnego Centrum Gdyni dostali Jacek Fedde z restauracji Fedde Bistro oraz Diana Volokhova z Cukierni “Więcej!”. Wyróżnienie dla najaktywniejszej restauracji Szklaku Kulinarnego Centrum Gdyni powędrowało do Trafik Jedzenie i Przyjaciele – to jedna z pierwszych restauracji, która dołączyła do Szlaku ponad 10 lat temu. Debiut Roku 2018 został przyznany Honolulu Wise Food za kreatywną ofertę kulinarną bazującą na owocach morza i świeżych dodatkach. Honolulu, jak podkreślało jury, przyciąga również znakomitym wystrojem wnętrza, który wpisuje się w wizerunek Gdyni jako dobrego wzoru designu. W programie festiwalu nie zabrakło również kultowego już Biegu Kelnerów w 3 edycjach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci.

Przegląd najważniejszych wydarzeń ostatnich dni:

POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie