Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Muchomor sromotnikowy jest silnie trujący, występuje w całej Polsce. Jak nie pomylić go z jadalnymi grzybami?

Mateusz Zbroja
Mateusz Zbroja
Agnieszka Kowalko
Agnieszka Kowalko
Muchomor sromotnikowy zawiera amatoksynę, która trwale uszkadza wątrobę i inne narządy.
Muchomor sromotnikowy zawiera amatoksynę, która trwale uszkadza wątrobę i inne narządy. fot. marcinska 123rf.com
Jesień jest złotym czasem dla grzybiarzy, którzy już we wrześniu mogą udać się do lasów w poszukiwaniu borowików, maślaków i koźlarzy. Nie wszystkie grzyby są jednak jadalne, a zjedzenie wielu z nich może skończyć się dla człowieka nawet śmiercią. Niektóre są bardzo podobne do grzybów jadalnych, dlatego tak często dochodzi do zatruć związanych ze spożyciem grzyba niejadalnego. Jednym z nich jest muchomor sromotnikowy, którego bardzo łatwo jest pomylić z jadalną gąską zieloną.

"Muchomor sromotnikowy, znany także jako Muchomor zielonawy, to średniej wielkości, silnie trujący grzyb występujący prawie na całym świecie - w Polsce powszechny. Rośnie zazwyczaj w lasach liściastych, także w mieszanych; najczęściej pojedynczo, lub w małych grupkach" - możemy przeczytać w internetowym atlasie grzybów.

Muchomor sromotnikowy - jak wygląda i dlaczego jest niebezpieczny dla człowieka

Muchomor sromotnikowy jest jednym z najbardziej trujących grzybów w Polsce. Kapelusz młodego grzyba jest półkulisty i ma zielonkawy, zielono-szary kolor. Od spodu kapelusza obecne są białe blaszki. Trzon grzyba jest biały, z żółto-zielonkawym odcieniem.

Nie wolno go zrywać, ponieważ zawiera amatoksynę, która trwale uszkadza wątrobę i inne narządy. Objawy mogą wystąpić dopiero po 8-12 godzinach. Amatoksyny nie ulegają rozkładowi nawet podczas gotowania, przez co nie możemy zatruć się nie tylko surowymi grzybami. Dawka śmiertelna amatoksyn wynosi jedynie 0,1mg na kilogram masy ciała człowieka. Zatem spożycie jednego okazu o średniej wielkości (o masie około 50 gramów) może doprowadzić do śmierci.

Poniższa infografika przedstawia najważniejsze informacje o muchomorze sromotnikowym

Muchomor sromotnikowy jest silnie trujący, występuje w całej Polsce. Jak nie pomylić go z jadalnymi grzybami?
Infografika: Agnieszka Kowalko

Z jakimi grzybami można pomylić muchomora sromotnikowego?

  • gołąbek zielonawy
  • gąska zielona

Jakie są objawy zatrucia się muchomorem sromotnikowym?

  • osłabienie, bladość skóry,
  • silne bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka – czasem obfita i wodnista (może skutkować zaburzeniami wodno-elektrolitowymi i równowagi kwasowo-zasadowej),
  • stan podgorączkowy lub gorączka,
  • bóle głowy.

Jeżeli podejrzewasz, że mogłeś spożyć muchomora sromotnikowego, najlepiej od razu wywołać wymioty, aby pozbyć się toksyn z organizmu. Jeżeli powyższe objawy ukażą się po zjedzeniu grzybów, należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Źródła: atlasgrzybow.online/kolderka.net/pulsmedycyny.p

mm

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Muchomor sromotnikowy jest silnie trujący, występuje w całej Polsce. Jak nie pomylić go z jadalnymi grzybami? - Portal i.pl

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki