Kilka rodzajów mrożonek marki d'aucy produkująca je firma Greenyard Frozen Poland wycofuje ze sklepów i hurtowni. Powód – zagrożenie wystąpienia w mrożonych warzywach bakterii Listeria monocytogenes.

Chodzi o mrożonki marki d'aucy, zawierające kukurydzę:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

A także jeden produkt marki Pinguin:

Kukurydza format opakowania 2,5 kg ze znajdującą się na opakowaniach datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020 r.

O wycofaniu mrożonek, zawierających kukurydzę i powodach tej decyzji firma poinformowała na swojej stronie internetowej.
Z kolei Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonek z warzyw, w tym ze słodkiej kukurydzy, należy ugotować przed spożyciem. W pięciu europejskich krajach doszło do zatruć spowodowanych listeriozą.

Najbardziej prawdopodobnym źródłem choroby były właśnie bakterie pochodzące z mrożonej kukurydzy.

Przez cały rok powinniśmy pamiętać o tym, że mrożone owoce i warzywa, również te dodawane do sałatek, powinny zawsze być przygotowywane zgodnie z instrukcją na etykiecie produktu, co oznacza ugotowanie ich.

Bakteria Listeria monocytogenes, wywołać może chorobę zwaną listeriozą. To rzadka, ale poważna choroba, groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Niedawno informowaliśmy, że bakterie listeria monocytogenes znaleziono w kiełbasie śląskiej. Ten produkt również wycofano ze sprzedaży.

Najważniejsze wydarzenia ostatnich dni z Pomorza

POLECAMY NA STREFIE AGRO: