Co ceni Pan w kuchni?
Świeżość, jakość i wykorzystywanie lokalnych i sezonowych produktów, smak i estetykę wydawanych potraw, staranność i dokładność pracy, możliwość ciągłego rozwoju i nauki.
Jakie jest Pana popisowe, ulubione danie?
Staram się, aby każde moje danie było popisowe. W każdą potrawę maksymalnie się angażuję, nieważne czy jest to przystawka, zupa, danie główne czy deser. Do każdej potrawy podchodzę z taką samą pasją. Jedzenie za-wsze musi być smaczne i musi estetycznie wyglądać.
Skąd czerpie Pan inspiracje w przygotowywaniu dań?
Czytam dużo książek, podglądam najlepszych kucharzy. Jednak większość pomysłów rodzi się w mojej głowie, eksperymentuje, łączę smaki. Jak czas pozwala jeżdżę na różne szkolenia, poznaję nowych ludzi, wymieniamy się doświadczeniami.
Skąd pomysł na taki zawód?
W wieku osiemnastu lat wyjechałem do pracy za granicę do włoskiej restauracji. Tam narodziła się moja pasja. Miałem możliwość podglądania i wspólnej pracy z bardzo dobrymi kucharzami. Nieraz pracowałem tam po 16-18 godzin, ale było warto. Po powrocie do Polski już wiedziałem, że z tym zawodem zwiążę swoją przyszłość.
Ile lat pracuje Pan jako kucharz?
W tym zawodzie pracuję od 10 lat.
Czy jest to zawód Pana marzeń?
Tak, ponieważ cały czas w tym zawodzie się uczę i rozwijam. Jest to bardzo ciężkie zajęcie, ale też bardzo ciekawe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?