MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Wojciech Szymański, Restauracja Karolinka, Malbork
Kategoria: Kucharz Roku
Kuchnią interesował się od najmłodszych lat. I podpatrywał swoją mamę, która stale urozmaicała ich niedzielne obiady. - To ona zaraziła mnie sympatią do gotowania – mówi pan Wojciech. Chcąc lepiej poznać tę branżę i zgłębić jej tajniki, już jako młody chłopak wyjeżdżał nad morze do pracy sezonowej. - I tak już zostało zobaczyłem i złapałem bakcyla w którym trwam do dziś. Najbardziej lubię zadowolenie gości, którzy wracają – dodaje.
Jego zdaniem najtrudniejsza w tym zawodzie jest presja czasu. Osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gastronomią radzi aby się nie poddawać porażkami i traktować je jako nowe doświadczenie. W przyszłości nasz kandydat do tytułu Kucharz Roku chciałby otworzyć swój własny zakątek z wyrobami rzemieślniczymi. I może też kaczką confit z musem z prażonych jabłek i puree ziemniaczanym, które jest Jego ulubionym daniem.